Keuze juiste silo belangrijk
Dat is het advies van Tonny Cattier, adviseur bij Polem. Sinds 1972 is Polem, Polyester Lemmer, producent en leverancier van glasvezelversterkte kunststof silos en opslagtanks.
Verschil in pluimveevoer
In de legpluimvee- en vleeskuikenouderdierhouderij doet men er alles aan om selectief pikgedrag te voorkomen. Vanwege het houden van kippen met onbehandelde snavels zijn pluimveevoeders ook aangepast. Tonny Cattier: Voerfabrikanten passen hun pluimveevoeders aan: de ene kiest voor een zeer fijne maling en de andere voor een grovere maling. Wij hebben de indruk dat pluimveehouders te weinig stil staan bij het type silo dat het beste bij hun voersoort past waardoor soms de verkeerde keuzes worden gemaakt."
Bij zeer fijn gemalen veevoer wordt de kans op brugvorming groter en is er kans dat de fijne fractie zich gaat hechten aan de kegelwand van de silo. Hierdoor kan een voeralarm ontstaan omdat er geen aanvoer vanuit de silo naar de voerweger is. Bij grover voer is de kans aanwezig dat de zwaardere en grovere delen eerder uitstromen dan de lichtere en fijne delen waardoor het voer kan ontmengen. Met als resultaat verschil in nutritopname door de kippen wat zich uit in slechtere productieresultaten.
Aanvullend voer, premixen en losse grondstoffen
Ook in de (leg) pluimveehouderij zie je een toename in het gebruik van aanvullende voeders, premixen en het bijmengen van losse grondstoffen. Bij bepaalde producten kan Rathole ontstaan of een product blijft rechtop in de silo staan, zie onderstaande afbeelding. Dit kan schade aan de silo veroorzaken.
Volgens Cattier kiezen pluimveehouders vaak voor een standaard silo. Ons advies aan pluimveehouders is: bekijk vooraf wat voor soort voer je wilt voeren en welke silo daarbij past. Dat voorkomt later problemen zoals ontmenging of het niet moeilijker kunnen voeren van bepaalde voeders."
GVK staat voor glasvezelversterkte kunststof silos. GVK is 100% corrosieresistent. GVK-silos hebben een spiegelgladde naadloze binnenwand waardoor het voer goed de silo uitloopt en er is minimale kans op condensvorming dankzij de hoge isolatiewaarde van polyester. Hierdoor heb je minder kans op het achter blijven van voerresten in de silo waardoor schimmels en bacteri geen kans hebben zich te ontwikkelen.
Miniatuursilos op LIV
Om ervoor te zorgen dat de opslag en voertechniek dagelijks goed functioneert, adviseert Cattier om voor aanschaf van een silo samen met de voeradviseur en de leverancier van de silo de wensen en de mogelijkheden/oplossingen goed te bespreken.
Polem heeft speciaal voor de agrarische sector voor alle type veevoeders, granen, gemalen granen, losse grondstoffen, aanvullend voer en premixen drie verschillende type silos in het assortiment. Veehouders kunnen kiezen uit standaard Classic silo met een 60 graden trechter, Easy Flow en 40 cm uitloop. Een speciaal ontworpen Excellent silo met een 70 graden trechter, 93 cm grote uitloop in combinatie met een VTL Feedcontrol met dubbele vijzels. Of de unieke vlakbodem silo met een 360 graden ronddraaiende vijzel over de bodem in de silo.
We volgende de veranderingen in de markt op de voet en passen daarop ons assortiment aan. Ook in de pluimveehouderij zie je steeds meer aanvullende voeders of bijmengen van losse grondstoffen. Vooraf overleg is noodzakelijk omdat bijvoorbeeld losse grondstoffen schade aan de silo aan kunnen brengen, aldus Tonny Cattier.
Alle silos zijn uit te breiden met een hoger stortgewicht, trechtermanluik, Air-Control voor getegreerde stofopvang, kooiladder met bordes, schoprand met dakreling enzovoorts.
Op de LIV Venray, 14 t/m 16 maart, kunnen pluimveehouders de verschillende type silos in miniatuurvorm bekijken en met de adviseurs overleggen over de opties, mogelijkheden en mogelijke oplossingen in stand 201.