Meer kans op longontsteking in de buurt van pluimveebedrijf

Dat blijkt uit onderzoek door onder meer de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Tot een afstand van 1,15 kilometer van een pluimveebedrijf is er een verhoogd risico op longontsteking, daarna neemt het extra risico snel af. Er werden bijna 1000 gevallen van longontsteking rondom Tilburg onderzocht.
Het onderzoek is een vervolg op het onderzoek veehouderij en gezondheid omwonenden (VGO) dat 7 juli 2016 werd gepresenteerd. In dit tweede onderzoek rondom Tilburg is voor het eerst naar de samenstelling van de bacterieflora in de keel van patiten gekeken. Uit DNA-analyse van deze bacterieflora van 126 patiten in de buurt van een pluimveebedrijf blijkt een verstoring van de bacteriepopulatie.
Meer vatbaar
Daardoor krijgen slechte bacteri zoals de pneumokok de kans om longontsteking te veroorzaken, legt professor Dick Heederik van de Universiteit Utrecht uit. Hij was n van de onderzoekers. De grootschalige uitstoot van stofdeeltjes van pluimveehouderijen zorgt ervoor dat de altijd al aanwezige pneumokok meer kans krijgt om longontsteking te veroorzaken.
Mensen worden niet direct ziek van kippenstof, maar het evenwicht in hun bacterieflora verschuift waardoor ze meer vatbaar worden voor de longontstekingsbacteri, zegt Nico Ogink. Hij isonderzoeker veehouderij en milieu van Wageningen University & Research en niet betrokken bij het onderzoek.