'Ontbossing van Amazone voor sojateelt is fabel'
Hij is akkerbouwer en directeur van het Braziliaanse bedrijf Plantec dat gespecialiseerd is in precisielandbouw. In Nederland en in heel Europa leeft vaak het idee dat nieuwe sojateelt plaatsvindt ten koste van het regenwoud. Paganella stelt dat sojahandelaren een afspraak hebben gemaakt om niet te handelen in soja uit de Amazonegebieden. Het zogenoemde Soja Moratorium is ongeveer tien jaar geleden in Braziligetroduceerd om de handel in soja uit nieuw ontboste gebieden tegen te gaan.
Nauwelijks geschikt
Verder stelt de akkerbouwer dat de grond in het Amazoneregenwoud nauwelijks geschikt is voor de teelt van soja. Mensen denken vaak dat het regenwoud over hele vruchtbare grond beschikt, maar als je de bomen en planten weghaalt onderbreek je de kringloop en krijg je schrale grond. De vegetatie in het gebied maakt de grond zo rijk. Paganella erkent wel dat er nog steeds illegale ontbossing voorkomt. In eerste instantie gebeurt dit voor houtwinning en houtskool. Als alles weg is, gebruiken boeren het land om er hun vee te laten grazen.
De Braziliaan stelt dat het de overheid aan middelen ontbreekt om het uitgestrekte gebied goed te kunnen controleren. Het Amazoneregenwoud is het grootste regenwoud op aarde. Het gebied ligt verspreidt over negen landen en is 132 keer zo groot als Nederland. Ongeveer 60 procent van het regenwoud ligt in Brazili
Strenge regels
Niet alleen boeren in het Amazonegebied, maar boeren in heel Brazilihebben te maken met strenge regels die voor bescherming van de biodiversiteit moeten zorgen. Afhankelijk van de regio waar ze boeren, moet 20 tot 80 procent van hun landareaal uit natuur bestaan. Voor boeren in het Amazonegebied geldt dat 80 procent van het areaal uit oorspronkelijk natuurgebied moet bestaan.
De overheid controleert boeren op naleving van de regels. Als ze niet voldoen aan de regels, krijg ze een blokkade tot nieuw krediet bij de bank.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ruben van Boekel