'Voldoende kansen voor leghennenhouders'
Dat zegt verkoopleider verkoopleider pluimvee Henno van den Bruinhorst van AgruniekRijnvallei. Biologische en vrije uitloop leghennenhouders profiteerden de afgelopen jaren van goede prijzen. Maar ook scharrelhennenhouders die technisch goed draaien en geen rechten hoeven te leasen kunnen met deze eierprijzen geld verdienen, licht Van den Bruinhorst toe.
Hij verwacht net als Jeroen van den Hurk, sectormanager pluimveehouderij van de Rabobank dat dit de aankomende jaren ook zo blijft. De afzetmarkt voor vrije uitloop en biologisch groeit door, de vraag zorgt dan ook voor goede opbrengstprijzen. Deze markten herstellen gemiddeld ook sneller na een prijsdip. Dit is ook normaal omdat dit segmenten zijn boven de bulk markt, licht Van den Bruinhorst toe.
Voor verrijkte kooi en koloniehuisvesting zien beide pluimveespecialisten de toekomst minder rooskleurig tegemoet. Verrijkte kooi is binnenkort niet meer toegestaan in Nederland. De markt voor koloniehuisvesting is aan het krimpen. Gegarandeerde afzet met de juiste prijs bepaald of je hier wel of niet voor moet kiezen. Daarnaast ben je erg afhankelijk of de vraag wel blijft, zegt Van den Bruinhorst. Van den Hurk raadt leghennenhouders aan om niet meer in koloniehuisvesting te investeren in Nederland.
Biologische grondstoffenmarkt onder druk
Volgens van den Hurk staat de biologische grondstoffenmarkt onder druk. De afgelopen jaren is het aanbod van biologische grondstoffen krap. 95 procent van de grondstoffen moet biologisch zijn. Daarnaast moet een deel van het voer uit de regio komen. Die druk wordt door toegenomen omvang van deze houderij steeds groter, legt Van den Hurk uit.
Het klopt dat het aanbod van biologische grondstoffen krap is, zegt Van den Bruinhorst. We hebben altijd voor minimaal twee maanden biologische grondstoffen in opslag zodat we geen biologische klanten teleur moeten stellen, vertelt Van den Bruinhorst.
Van den Hurk is het met Van den Bruinhorst eens dat er voldoende toekomstperspectief voor leghennenhouders is in Nederland. Wel moet de pluimveesector met andere stakeholders volgens hem een oplossing bedenken voor het vogelgriep probleem. Je moet iets bedenken om op een verantwoorde manier richting maatschappij en markt te kunnen blijven ondernemen.
Bouwkeuzes leghennenhouders
Van den Hurk en Van den Bruinhorst vertellen aanstaande zaterdag 4 maart in een uitgebreid achtergrondverhaal in de regionale vakbladen Vee & Gewas, Stal & Akker en Veldpost welke bouwkeuzes leghennenhouders het beste kunnen maken bij nieuw- of verbouw. Klik hier om een gratis proefnummer voor deze agrarische vakbladen aan te vragen.