'Vleeskuikenprijzen onder druk door Poolse concurrentie’
Dat zeggen een drietal Nederlandse vleeskuikenslachterijen die deelnemen aan de BCP. Waar de vleeskuikensector vroeger dacht aan groei en daarna aan consolidatie moet de sector nu en in de nabije toekomst wellicht licht inkrimpen, zegt een directeur van een Nederlandse vleeskuikenslachterij. Hij weet niet hoeveel de sector moet inkrimpen, maar verwacht niet dat de krimp groot hoeft te zijn.
Volgens zijn collega moet de Nederlandse sector zich met reguliere kip op het top- en middensegment richten en niet meer op de onderkant omdat Polen dat goedkoper kan. Nederlandse slachterijen kunnen in tegenstelling tot Poolse slachterijen geen filet voor 2,60 euro per kilo leveren aan onze afnemers. We moeten er minstens 3,30 euro voor hebben.
Nederland staat bekend om zijn betrouwbaarheid en Nederlandse kip vanwege zijn goede kwaliteit en iets hogere prijs. Vanwege de goede kwaliteit blijven afnemers in Engeland en Duitsland Nederlandse kip kopen. Nederlandse slachterijen moeten zich volgens de directeur blijven richten op hun trouwe klanten en niet op zogeheten shoppers die de kipfilet en andere kipdelen van de goedkoopste aanbieder kopen.
Brexit
Volgens de slachterijen zijn er naast de concurrentie uit Polen nog vier belangrijke oorzaken waarom de basiscontractprijs voor vleeskuikens sinds juni 2016 met 11,5 cent gedaald is naar 55 eurocent.
- De invloed van de Brexit op de waarde van de Engelse Pond, die meer dan 8 procent in waarde is gedaald ten opzichte van de euro.
- De wat lagere verkopen bij de retailers in Nederland vanwege de invoering van de nieuwe gedwongen concepten en uitbanning van de reguliere kip in supermarkten.
- De invloed van het versterkt op de markt komen van Oekranse vleeskuikenproducten. De kostprijs van een geslacht Oekranse vleeskuiken is 40 procent lager dan in Nederland.
- De extra importheffing op kippenpoten uit de EU van Zuid-Afrika
Het Verenigd Koninkrijk is de belangrijkste exportmarkt voor Nederlandse kip. Door de waardedaling van de Engelse Pond is de inkoop van Nederlandse kip in euros duurder. Engelse afnemers zijn volgens de slachterijen hierdoor eerder geneigd om voor goedkopere Poolse kip te kiezen.
Volgens een directeur van een Nederlandse slachterij is de consumptie van kip in Nederland in het derde en vierde kwartaal voor het eerst in jaren licht gedaald. Hij wijt dit aan de gedwongen invoering van duurdere conceptkip in Nederlandse supermarkten. Consumenten hebben geen keuze meer en kopen qua volume minder kip omdat het duurder is.
Importheffing Zuid Afrika
Zuid-Afrika heeft eind december een tijdelijke tot 3 juli 2017 durende extra importheffing van 13,9 procent ingesteld voor bevroren, niet-ontbeend pluimveevlees afkomstig uit de Europese Unie. Zuid-Afrika is de belangrijkste exportbestemming voor kippenpoten van de EU. Door de importheffing is de export van kippenpoten naar Zuid Afrika veel minder interessant, stellen de slachterijen.
Poolse concurrentie
De vleeskuikenproductie in Polen is sinds 2008 met 70 procent gestegen, volgens een woordvoerder van een Nederlandse slachterij. Polen produceert nu bijna meer kip als Nederland en Duitsland samen, zegt hij. Nederland produceert 0,95 miljoen ton kip per jaar en Polen produceert met ruim 2,1 miljoen ton meer dan het dubbele.
De productie in Polen heeft zo hard kunnen groeien omdat Poolse vleeskuikenhouders in Polen in het verleden forse subsidie van de Europese Unie kregen op de bouw van een nieuwe stal. Bovendien liggen de loonkosten minimaal 50 procent lager dan in Nederland. Zeker slachterijpersoneel krijgt met 4 tot 6 euro per uur veel minder dan de helft betaald dan in Nederland.
Kwaliteit
Nu is nog relatief veel Poolse kip besmet met salmonella. Maar volgens de directeur van een Nederlandse exportslachterij is het een kwestie van tijd dat de Poolse kip kan tippen aan de Nederlandse kwaliteit.
Polen kan en gaat echter niet alle kip voor de EU produceren waardoor er ook ruimte blijft voor Nederlandse vleeskuikenhouders, verwacht zijn collega. Eerst onderscheidde Nederland zich met IKB maar dat is inmiddels achterhaald. Nu moeten we ons blijven onderscheiden door bijvoorbeeld aan de eisen van Tesco of McDonalds te voldoen.
Juiste gewichten leveren
Zijn collega directeur is het daarmee eens maar vind ook dat vleeskuikenhouders beter moeten luisteren naar de wensen van slachterijen. Mijn afnemers vragen nu om vleeskuikens van gewichten tussen de 2,3 en 2,5 kilo. Dan moeten vleeskuikenhouders hier aan meewerken en niet eigenwijs alleen vleeskuikens met eindgewichten van 2,7 tot 2,8 kilo willen leveren. Als wij goed luisteen naar onze afnemers en een goede prijs beuren, kunnen we die prijs doorvertalen naar vleeskuikenhouders.
We staan teveel lijnrecht tegen over elkaar, vult zijn collega aan. Volgens hem zien te veel vleeskuikenhouders de slachterij als vijand. Hij vindt dat vleeskuikenhouders en slachterijen juist goed moeten samenwerken om samen een optimaal rendement te beuren. Uiteindelijk bepaald de afnemer wat hij wil kopen en wij moeten daarop inspelen.
Kipconsumptie EU gaat dalen
Waar de wereldwijde kipconsumptie jaarlijks met 2 procent stijgt, gaat de kipconsumptie in de EU de komende jaren met enkele procenten dalen, verwachten de slachterijen. Al met al zien de slachterijen de toekomst voor de Nederlandse vleeskuikenhouderij vrije positief in.
De sector is gewend aan prijsschommelingen. Nu klimmen we uit een dal De Poolse concurrentie is hevig en blijvend maar Nederlandse reguliere kip onderscheidt zich al jaren door kwaliteit. Als we die voorsprong weten vast te houden blijft er markt voor onze kip en bestaansrecht voor Nederlandse vleeskuikenhouders, verwachten de slachterijen.
Markt kan snel veranderen
Net als in ieder dal zullen er ook dit keer een aantal vleeskuikenhouders stoppen, volgens een directeur van een slachterij. Voor vleeskuikenhouders op leeftijd en zonder opvolger is het volgens hem nu een mooi moment hun bedrijf te verkopen omdat de prijzen van rechten nog hoog zijn. Ook biedt dit weer kansen voor blijvende vleeskuikenhouders die hun bedrijf verder kunnen ontwikkelen. Zo kan een lichte krimp volgens hem ook voordelen voor de sector bieden.
Bovendien kan de vleeskuikenmarkt ook snel veranderen. Stel dat er dit jaar in Duitsland net als in Nederland ook supermarkten beginnen met kipconcepten en veel Duitse vleeskuikenhouders omschakelen. Dan kan er een tekort ontstaan van reguliere kip waardoor de prijzen weer snel kunnen stijgen, zegt een woordvoerder van een slachterij.