Meerdere mogelijkheden voor fijnstof reductie
Dat maakt Groen Kennisnet maandag 20 februari op haar website bekend. De luchtwegklachten worden veroorzaakt door endotoxinen, kleine stukjes celwand van dode bacteri die aan stofdeeltjes blijven hangen. Door die deeltjes in te ademen, kun je last krijgen van kortademigheid of droge hoest, zo legt Wageningen World uit in het artikel 'Ongezond scharrelstof'. Niet alleen omwonenden hebben er last van, maar ook de veehouder en de kippen zelf.
Scharrelstof
Endotoxinen komen ook bij andere diersoorten voor, maar kippen zijn het meest beweeglijk en nemen graag een stofbad. En in moderne voliestallen, waar kippen de gelegenheid krijgen om te scharrelen, ontstaat meer stof dan in de oude legbatterijen. De stofconcentratie kan wel 15 keer hoger zijn, aldus Albert Winkel die in oktober promoveerde op onderzoek naar de stofuitstoot uit verschillende staltypen.
Stofbadkamer
Er zijn verschillende manieren om de uitstoot van fijnstof te beperken. Zo zou je de lucht kunnen ioniseren. Het stof blijft dan aan het plafond plakken, maar dat is niet zo effectief voor het grovere stof met daarop de endotoxinen. Een andere methode is het vernevelen van koolzaadolie op de strooisellaag, maar dat is een kostbare methode. Je zou ook kunnen probermen een aparte stofbadkamer in te richten voor de kippen. En je kunt de lucht zuiveren met een luchtwasser, maar dat lost niets op voor de kip en de veehouder.
Onderzoek
Onderzoekers van Wageningen Livestock Research testen nu verschillende stalsystemen. Daarnaast is er onderzoek om te kijken welke pluimveebedrijven precies overlast veroorzaken. Is de aanwezigheid van varkensbedrijven in de directe omgeving van invloed? Hoe kun je de concentratie endotoxinen in de omgeving van pluimveebedrijven toetsen? En wat is de invloed van voeding van de kip op de darmflora en de mest?
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Groen Kennisnet
Beeld: Ellen Meinen