NVWA gaat vaker controleren bij vleeskuikenhouders
Het verscherpte toezicht bestaat uit bedrijfsinspecties, administratieve handhaving en aangepast toezicht op slachthuizen. Bij vleeskuikens zijn pijnlijke zweren aan de poten van (voetzoollaesies) een veelvoorkomend probleem.
De meest voorkomende overtredingen waren te nat strooisel in de stal, overbezetting en te weinig licht. Bij 25 vleeskuikenhouders die zijn bezocht in 2015 en de eerste helft van 2016 is de naleving slechts 48 procent, het laagste aantal van alle deelsectoren.
Willekeurig controleren
De NVWA weet dat het in de vochtige wintermaanden lastiger is om het strooisel droog te houden. Maar ook in de wintermaanden moeten vleeskuikenhouders zich aan de regels houden, zegt woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de NVWA.
De NVWA gaat willekeurig vleeskuikenhouders controleren. Niet alleen vleeskuikenhouders die zich in het verleden niet aan de regels hebben gehouden.
Vervroegd leegladen
Als tijdens een inspectie op een bedrijf blijkt dat de veehouder de dierenwelzijnsregels niet goed naleeft, legt de NVWA een bestuurlijke boete op en kan de NVWA als dit nodig is acute bestuursdwang toepassen.
Bijvoorbeeld door te zorgen dat een stal met vleeskuikens vervroegd wordt leeggehaald om verder lijden van de dieren te voorkomen. De veehouder die de dierenwelzijnsregels overtreedt moet de kosten hiervoor betalen, dit bovenop de bestuurlijke boete van de NVWA. Deze mogelijkheid bestond al wel, maar is nu voor vleeskuikens verder uitgewerkt door de NVWA.
Administratieve controles
Naast de bedrijfsinspecties voert de NVWA in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) ook administratieve controles uit. De NVWA en de RVO.nl kunnen op basis van de administratieve gegevens zien hoeveel dieren er gehouden worden en dus of er sprake is van overbezetting.
Bij overbezetting of bij het niet juist of tijdig doorgeven van gegevens aan Avined geeft de NVWA een schriftelijke waarschuwing of boete. Daarnaast kan RVO.nl een dwangsom opleggen.
Controles bij aanvoer op slachthuis
Toezichthoudend dierenartsen van de NVWA controleren op slachthuizen of het dierenwelzijn tijdens vervoer en op het oorsprongsbedrijf in orde was. Als blijkt dat veel dieren van een bedrijf bijvoorbeeld voetzoollaesies of borstblaren hebben of ziek zijn, krijgt het bedrijf waar de dieren vandaan komen nu direct een waarschuwing of een boete. Voorheen werden dit soort afwijkingen gemeld aan collega-inspecteurs die op het bedrijf moesten gaan controleren of aan alle welzijnsregels werd voldaan.
De NVWA hoopt dat deze nieuwe aanpak sneller een positief effect heeft op het dierenwelzijn en dus effectiever is.