Oekraïense kipfilet ondanks invoer-heffingen concurrerend
Dat blijkt uit een recente onderzoek van Peter van Horne. De pluimvee econoom van Wageningen Economic Research voerde het onderzoek uit in opdracht van AVEC, de Europese koepelorganisatie van de pluimveeverwerkende industrie. Van Horne vergeleek de concurrentiepositie van Europese pluimveevleesproducenten met buitenlandse concurrenten in Oekrae, Brazili Thailand, de Verenigde Staten, Rusland en Argentini
Volgens Van Horne is vooral Oekrae een bedreiging voor de Europese pluimveesector. Vanwege de relatief korte afstand kan dat land in tegenstelling tot bijvoorbeeld Brazilivers pluimveevlees exporteren naar de EU.
Verschillende scenarios
Van Horne rekende de gevolgen van verschillende scenarios uit. In het slechtste geval - wanneer de importheffingen voor alle zes landen gehalveerde worden en de wisselkoersen 10 procent dalen - zouden alle zes landen kipfilet voor een concurrerende prijs kunnen aanbieden in de Europese Unie.
Vleespluimveehouders uit de EU hebben een concurrentienadeel ten opzichte van deze zes landen door Europese wet- en regelgeving op het gebied van milieu, voedselveiligheid en dierenwelzijn. Van Horne schat in dat de kosten hierdoor 5 eurocent hoger liggen per kilo levend gewicht (5,8 procent van de totale productiekosten in 2015).
EU kostprijs gedaald
In 2014 deed Van Horne een soortgelijk onderzoek met cijfers uit 2013. In vergelijking met 2013 is de kostprijs van pluimveevlees in 2015 zowel in alle EU landen als in Oekrae, Brazili Thailand, de Verenigde Staten, Rusland en Argentinigedaald. Dit komt door de lagere voerkosten in alle landen.
De prijzen waarvoor Rusland en Oekrae kipfilet aanbieden daalden met 70 tot 80 eurocent per kilo kipfilet het hardst. De belangrijkste reden hiervoor was een lagere wisselkoers van de munteenheid van deze landen tot de euro.
Polen goedkoper
In de Europese Unie keek van Horne voor het onderzoek naar de gemiddelde productiekosten van Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Itali Spanje, Denemarken, Polen en Hongarije.
De pluimvee econoom vergeleek deze landen ook onderling. De kostprijs van de Nederlandse vleeskuikenhouder is relatief laag. Alleen kostprijs in Polen (0,818 euro per kilogram levend gewicht) en Hongarije (0,836 euro) is lager dan die van Nederland (0,845 euro). In Duitsland (0,86 euro) en het Verenigd Koninkrijk (0,899 euro) liggen deze hoger.
Bekijk hier het Engelstalige onderzoeksrapport van Van Horne.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Marel Stork Poultry Processing