'Extra aandacht darmgezondheid loont'
Dries Braaksma (55) heeft samen met zijn vrouw Maaike (52) een leghennenbedrijf met 73.000 witte scharrelhennen van twee leeftijden in drie voliestallen in het Friese Niawier. De leghennenhouder zette in 2012 zijn eerste koppel onbehandelde hennen op en schenkt sindsdien extra aandacht aan de darmgezondheid van zijn hennen.
Dries Braaksma is de gastspreker op de Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid voor de legsector, die in het teken van darmgezondheid van leghennen staat. Hij vertelt hier uitgebreid over zijn aanpak qua darmgezondheid en zijn ervaringen hiermee.
Onze eerste koppel onbehandelde hennen liep goed, de tweede koppel ging redelijk maar met de derde koppel liep het compleet uit de hand, geeft Braaksma eerlijk toe. Na 30 weken waren zijn hennen al behoorlijk kaal. Hierdoor liep de voeropname sterk op. Normaal gesproken hebben we een voederconversie van 2,0. Nu liep deze op naar 2,3. Bovendien was de uitval met 18,4 procent op 82 weken erg hoog en viel de eierproductie tegen.
2 euro per hen
Door een verteringsstoornis was de eiwitbenutting in het begin van de koppel niet goed, blikt Braaksma terug. Hij mengde gerst door het voer en wisselde van voerfabrikant maar uiteindelijk kostte het hem veel geld. Ik schat in dat de vorige koppel ons ruim 2 euro per hen heeft gekost.
Sindsdien is Braaksma nog alerter op darmgezondheid, helemaal in het begin van een koppel. Zo mengt hij - de eerste 3 4 weken totdat de hennen beginnen te leggen - 2 dagen per week kopersulfaat door het drinkwater om de darmen te ondersteunen. Bovendien snijdt hij wekelijks meerdere hennen open om de darmgezondheid te controleren. Ook stuurt hij regelmatig hennen op naar de Gezondheidsdienst voor Dieren voor sectie als hij het niet vertrouwt en bijvoorbeeld een vorm van clostridium tegenkomt.
Geen luzerne
De leghennenhouder verstrekt geen luzerne en wil ook niet dat de hennen in de opfok luzerne krijgen. Als het voer goed is, is luzerne niet nodig. Ze zetten alleen pikblokken in de stal om de hennen afleiding te bieden en omdat de snavel dankzij de pikblokken na verloop van tijd minder scherp wordt.
Op dit moment is de darmgezondheid redelijk op orde. Al is de wormdruk op ons bedrijf redelijk hoog. Daarom ontwormen we de hennen iedere 4 tot 8 weken. Ook mengen ze gerst door het kernvoer. Dankzij de gerst krijgen de hennen meer ruwe celstof binnen. Daardoor duurt de vertering langer en worden de hennen rustiger. Zo proberen we stress bij de hennen te voorkomen.
Met legpercentages van 96,2 en 96,5 procent op 41 weken en een voederconversie van 1,98 doen stal 1 en 2 van Braaksma het momenteel goed. Daarmee bewijst hij dat de extra aandacht die hij aan darmgezondheid schenkt, zich loont.
Verschillende darmaandoeningen
De thema-avond Diergezondheid begint om 19.30 uur met de workshop Darmgezondheid van leghennen. Hierin geeft de Vlaamse pluimveedierenarts Maarten De Gussem een interactieve presentatie over de verschillende darmaandoeningen bij leghennen en discussieert hij met de bezoekers over mogelijke oplossingen. Daarna is het tijd voor het verhaal van Dries Braaksma.
Om 21.00 uur start het laatste officie onderdeel van de thema-avond met de stellingencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pluimveeweb gaan verschillende in diergezondheid gespecialiseerde bedrijven in gesprek met de bezoekers. Aanwezig zijn: ABZ Diervoeding, AdVee Dierenartsen, Demetris Diergezondheid/Freriks BV en Merial.
Avondprogramma:
19.15 - 19.30 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 - 20.15 uur: Workshop Darmgezondheid van leghennen
20.15 - 21.00 uur: Presentatie door leghennenhouder Dries Braaksma
21.00 - 22.00 uur: Stellingencarrousel
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje
Aanmelden
De Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid voor de legsector is aanstaande woensdagavond 22 februari bij PTC+, Barnseweg 3, 3771 RN in Barneveld. De toegang voor pluimveehouders is gratis.Aanmelden kan hier.