Veel buitennesteieren bij pas opgezette koppels leghennen
Dat zegt Jan van Esch, hoofd kwaliteit van eierhandelaar Kwetters. Leghennenhouders bevestigen het verhaal van Kwetters.
Koppels van 40.000 leghennen met in de eerste weken 2.400 buitennesteieren per dag komen voor. Dat blijkt uit navraag bij leghennenhouders. Door het nemen van maatregelen weten leghennenhouders het aantal grondeieren wel af te bouwen naar 500 tot 600 per dag. Maar dat blijft nog heel veel.
Meerdere oorzaken
Volgens van Esch heeft het grotere aantal buitennesteieren meerdere oorzaken. Fokkerij organisaties hebben vanwege het aankomende snavelbehandelingsverbod een rustigere hen gefokt, die van nature meer genegen is buitennesteieren te leggen. Daarnaast verlagen veel leghennenhouders de lichtsterkte omdat ze bang zijn voor pikkerij. Die lagere lichtsterkte zorgt ook voor meer grondeieren omdat de hennen de legnesten slechter kunnen vinden, legt Van Esch uit.
Het houden van onbehandelde hennen is volgens hem moeilijker dan het houden van behandelde hennen. Nu komt vakmanschap zowel in de opfok als leg bovendrijven en wordt het onderscheid tussen een goede en een minder goede pluimveehouder duidelijk zichtbaar.
Vuilschaligheid
Het grote aantal buitennesteieren heeft ook gevolgen voor Kwetters. Eerste eieren gaan normaal altijd naar de kokerij. In de industrie bestaat hier ook behoefte aan maar dan liefst zonder vuilschaligheid, legt Van Esch uit.
Leghennenhouders zijn genegen om de eerste eieren die toch naar de industrie gaan niet uit te zoeken. De laatste ging dit echter vaak verkeerd omdat er pallets vol buitennesteieren aan een kokerij werden geleverd die daar tamelijk boos op reageerde. Kwetters kreeg hier veel klachten over.
Oplossing
De oplossing voor dit soort problemen is volgens Van Esch eenvoudig. Of de pallet bevat buitennesteieren en is daardoor compleet tweede soort (lees industriebrekerij). Of de pallet is uitgezocht en kan naar de kokerij (lees industriekokerij),
Volgens Van Esch reageren leghennenhouders altijd begripvol als de handelaar dit uitlegt en weten leghennenhouders ook hoe te handelen.