Export kip naar derde landen langer op slot

Aangezien dat leghennenbedrijf nog niet de status schoon heeft, wil de wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) Nederland niet de status vogelgriepvrij verlenen. Hierdoor houden diverse zogeheten derde landen zoals Zuid-Afrika, Algerije en BosniHerzegovina hun grenzen langer gesloten voor Nederlandse kipproducten zoals poten. Dat melden meerdere bronnen, waaronder Nepluvi, Avined en vleeskuikenslachterijen.
Nederlandse vleeskuikenslachterijen exporteren veel kippenpoten naar deze zogeheten derde landen. De gesloten grenzen kosten Nederlandse vleeskuikenslachterijen veel geld. Nederlandse slachterijen beuren momenteel ongeveer 0,70 euro per kilo poten, terwijl Belgische slachterijen ongeveer 1,30 euro voor iedere kilo poten ontvangen., vertelt Hans van Egteren, die de inkoop van levende kuikens voor Clazing en Frisia doet.
Vleeskuikenhouders mogelijk de dupe
Belgische slachterijen beuren een hogere prijs omdat dat land vrij is van vogelgriep uitbraken op pluimveebedrijven. Van Egteren hoopt dat het leghennenbedrijf in Hiaure snel haar derde reiniging en ontsmetting uitvoert en de status schoon krijgt.
Hoe sneller de grenzen open gaan, hoe sneller de Nederlandse vleeskuikensector kan profiteren van de hogere prijzen. Als de grenzen te lang dicht blijven, moeten Nederlandse vleeskuikenslachterijen hun prijzen wellicht verlagen, waardoor vleeskuikenhouders de dupe worden, vertelt Van Egteren.
Van Egteren vindt dat iedere pluimveehouder verantwoordelijkheid moet nemen. Voor de hele Nederlandse vleespluimveesector is het van wezenlijk belang dat de grenzen zo gauw mogelijk weer open gaan. Daar moet iedere individuele pluimveehouder rekening mee houden, ook deze leghennenhouder.
Met EZ in overleg
Alex Spieker, beleidsmedewerker diergezondheid en onderzoek & innovatie bij Avined zegt dat de sector met het Ministerie van Economische Zaken in overleg is om dit probleem op te lossen zodat de grenzen zo spoedig mogelijk weer open zijn.
Spieker wil niet op individuele gevallen ingaan, maar vindt net als Van Egteren dat het beter kan.Eigenlijk mag het niet zo zijn dat n individuele pluimveehouder ervoor zorgt dat de grenzen langer dicht zitten. Daar kan een hele sector de dupe van worden. Naar dit punt gaat hij samen met EZ kijken.
Het getroffen bedrijf heeft nog geen derde reiniging en ontsmetting uitgevoerd omdat het bedrijf in mei pas weer nieuwe leghennen kan ontvangen.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Marel Stork Poultry Processing