Bloedluis kan ziekten overbrengen en pikkerij veroorzaken
Dat vertelde Thea van Niekerk, onderzoeker WUR, op het minisymposium Vogelmijt op 13 januari in Wageningen.
Effect van bloedluis op kippen
Door de nachtelijke bezoeken van de bloedluis krijgt een kip kriebels en irritatie. De kippen verschuiven van rustplaats naar een plek met minder bloedluizen. Nachtelijke video-opnames laten veel onrust zien. Gebrek aan nachtrust geeft irritatie en verminderde weerstand. Overdag zijn de bloedluizen onbereikbaar voor kippen omdat ze zich verschuilen en zijn ze ook slecht bereikbaar voor bestrijding.
Bloedluizen veroorzaken bij de kip verminderde productie, slechtere gezondheid, meer uitval en slechter welzijn.
Bloedluis en verenpikken
Kippen proberen de bloedluizen tussen de veren weg te halen. Ze gaan stofbaden, verenpoetsen, uitschudden, krabben, pikken en plukken. Met als gevolg veerbeschadigingen en een ruw verenkleed dat uitnodigt tot verenpikken.
Bloedluizen veroorzaken bloedarmoede bij kippen waardoor de uitval van besmette kippen ten opzichte van de controlegroep hoger is.
Overdracht van vogelgriep via bloedluis
Een bloedluis kan de gastheer, de kip, infecteren of de ziekteverwekker overbrengen naar een nieuwe gastheer. De ziekteverwekker kan zich in de bloedluis vermenigvuldigen. Onderzoeken tonen aan dat bacteri geoleerd kunnen worden uit bloedluizen. Het vogelgriepvirus is aangetoond in bloedluizen en overdracht van de bloedluis naar de kip is aangetoond.
Een met salmonella besmette bloedluis kan de salmonella overbrengen tijdens een bloedmaaltijd, verspreiden via het lichaam en de kip infecteren. In het lichaam van de bloedluis kan salmonella zich vermeerderen.
Eliminatie van bloedluis tussen rondes is noodzakelijk om herbesmetting met Salmonella van nieuwe koppel hennen te voorkomen.
Enque
Rick van Emous, WUR, schat de schade als gevolg van bloedluis in Nederland op 21 miljoen in 2017. WUR heeft een enque in alle Europese landen uitgezet, om meer inzicht te krijgen in de gebruikte middelen tegen de rode bloedluis. De aanleiding hiervoor zijn de verwachte hogere schade en de kosten voor bestrijding. Avined, NOP en NVP roepen legpluimveehouders op om voor 15 februari deze enque in te vullen. Wie deenqueinvult, krijgt een verwijzing naar de resultaten ervan en meer kennis over het voorkomen, monitoren en bestrijden van bloedluis