Nieuwe richtprijs voor vleeskuikens vervangt BCP
Dat maakten de zeven vleeskuikenslachterijen die deelnemen aan de BCP vrijdag 13 januari bekend. Namens de zeven slachterijen waren hier Johannes Heijs en Wim Clazing, de eigenaren en directeuren van beide gelijknamige slachterijen, aanwezig. Ook voormalig Esbro eigenaar Joop Eskes was aanwezig. Hij speelde een codinerende rol bij de totstandkoming van de nieuwe vleeskuiken notering.
Vleeskuikenhouders hadden het afgelopen half jaar steeds meer kritiek op de BCP omdat deze maar liefst 11,5 cent daalde, terwijl de toeslagen flink opliepen tot maar liefst 29 cent. Donderdag 30 juni 2016 was de BCP nog 66,5 cent maar sinds donderdag 8 december is de BCP stabiel op 55 cent. Ondertussen liepen de toeslagen flink op. Momenteel wordt er 0,26 tot 0,27 euro per kilo aan toeslag betaald en zelfs 0,28 tot 0,29 euro voor lichtere kuikens of kuikens die overdag worden geladen; dat is meer dan de helft van de BCP. Vleeskuikenhouders vonden de BCP daardoor minder representatief dan voorheen en pleiten voor een reere notering.
Alle 7 slachterijen die deelnemen aan de BCP vonden ook dat er wat moest veranderen. Daarover spraken ze al sinds afgelopen zomer, zegt Joop Eskes. De voormalig eigenaar van slachterij Esbro - die zich naar eigen zeggen nu niet meer bemoeit met de in- en verkoop van vleeskuikens - werd door de zeven slachterijen gevraagd om een codinerende rol te spelen. Hij vroeg het afgelopen half jaar alle zeven slachterijen wat er moest veranderen en hoe. Hier kwam uiteindelijk dit voorstel uitrollen.
Kwart centen
Net als voor de BCP blijven deze twee afspraken voor de VCN staan:
1. Prijsmutaties voor de komende week moeten iedere week voor woensdagmorgen 11:30 uur worden gemeld.
2. Andere slachterijen kunnen meedoen, maar elke stem (prijsmutatie) weegt - ongeacht de omvang van de slachterij - even zwaar.
Ook kan de VCN in tegenstelling tot de BCP uitkomen op kwart centen. Alle zeven slachterijen moeten iedere woensdagmorgen voor 11:30 uur hun prijsmutatie, voor de komende week, doorgeven aan hetonafhankelijke accountantskantoorhet in Groningen. Voor de BCP worden alle zeven noteringen bij elkaar opgeteld en gedeeld door zeven. Deze prijs wordt dan afgerond op halve centen, lichten de slachterijen toe.
Bij de nieuwe VCN wordt ook de notering van de week ervoor meegenomen. Beide noteringen worden dan bij elkaar opgeteld en gedeeld door 2, daardoor kan deze op kwart centen uitkomen. Stel dat de notering van de VCN in week 2 van 2017 80 cent was maar voor week 3 de gemiddelde uitbetalingsprijs van de zeven slachterijen op 80,5 cent uitkomt, dan is de VCN in week 3 ((80+80,5)/2=) 80,25 cent, legt Eskes uit. Door de notering van de week ervoor ook mee te nemen, wordt de nieuwe prijs stabieler en willen de slachterijen grote prijsmutaties voorkomen.
BCP blijft jaar bestaan
De zeven slachterijen willen de nieuwe notering zo snel mogelijk publiceren, maar het is nog niet bekend wanneer deze voor het eerst openbaar bekend wordt gemaakt. De zeven slachterijen hebben al drie weken hun VCN notering doorgegeven aan het kantoor in Groningen, maar de notering is nog niet openbaar gemaakt. Naar verwachting komt de nieuwe notering binnen nu en een maand openbaar.
Nadat de VCN openbaar wordt gemaakt, blijft de BCP n jaar bestaan. Veel huidige contracten lopen nog maximaal een jaar volgens de BCP. Vleeskuikenhouders kunnen hun nieuwe contract dan afsluiten op basis van de VCN, verklaart Wim Clazing.
Toeslagen blijven bestaan
De nieuwe richtprijs moet een meer representatieve weergave van de markt geven. Toeslagen blijven echter bestaan. Voor lichtere kuikens ontvangen vleeskuikenhouders een toeslag en voor overdag laden ook. Bovendien probeert een vleeskuikenhouder in de onderhandelingen met zijn slachterij altijd een centje of half centje meer toeslag te krijgen dan zijn buurman, lichten de slachterijen toe. Het gaat er om dat die toeslagen lager worden dan nu. Tot een 2015 steeg de toeslag 1 cent per jaar en dat is volgens de slachterijen normaal.
Volgens de slachterijen zijn er meerdere oorzaken voor de fors hogere toeslagen. De vraag naar traag groeiende vleeskuikens voor supermarktconcepten nam in 2016 fors toe, niet in de laatste plaats door het gesloten convenant dat per 1-1-2017 de supermarkten en derhalve de Nederlandse consumenten geen andere keuze hebben dan concept vleeskuikens. Om vleeskuikenhouders aan boord te houden ,hebben veel slachterijen bestaande contracten open gebroken en de toeslagen voor reguliere vleeskuikens fors verhoogd, zeggen de slachterijen.
Het afgelopen half jaar stonden door diverse oorzaken zoals de Brexit, het stijgende aanbod van goedkope Poolse kip, vogelgriep en exportbarries de prijzen van vleeskuikens onder druk. Aangezien slachterijen de toeslagen niet kunnen verlagen, omdat die contractueel zijn afgesproken, kwam de complete prijsverlaging voor rekening van de BCP. Om hun vleeskuikenhouders enigszins tegemoet te komen hebben slachterijen hun toeslagen nog verder verhoogd.
Inkopers kijken naar BCP
De toeslagen voor vleeskuikens zijn het afgelopen half jaar echter zo hoog opgelopen dat dit niet wenselijk is. Inkopers kijken naar de BCP en stellen vast dat die maar 55 cent is. Ze laten zich maar moeilijk overtuigen dat de toeslagen de afgelopen jaren zo hoog opgelopen zijn en slachterijen in werkelijkheid 55 + 27 cent per kilo moeten betalen. Inkopers vragen zich dan af waarom de kipproducten zoveel duurder zijn. Met de nieuwe meer representatieve notering krijgen inkopers een beter beeld, waardoor de vleeskuikenslachterijen een betere onderhandelingspositie krijgen, verklaren de slachterijen.
Ook in het buitenland kijken ze volgens de slachterijen naar de BCP. Voor iedereen in de vleeskuikenketen is een nieuwe meer representatieve vleeskuikennotering daarom wenselijk, besluiten de slachterijen.
Zeven slachterijen
De volgende zeven slachterijen nemen deel aan de BCP en straks aan de nieuwe VCN.
1. Clazing
2. Esbro
3. Frisia
4. G.P.S. (Gecombineerde Pluimvee Slachterijen)
5. Heijs
6. Van den Bor
7. Van Miert
De zeven slachterijen die momenteel hun prijs noteren via de BCP slachten meer dan de helft van de reguliere vleeskuikens in Nederland.