'Reinigen met zeep cruciaal voor schone stal'
Dat blijkt uit recent onderzoek van het Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ), een vergelijkbare instantie als de Gezondheidsdienst voor Dieren in Nederland. Opvallend meer vleeskuikenbedrijven hadden in de laatste drie maanden van 2016 een te hoge hygiogramscore. Bij leghennen- en fokpluimveebedrijven was dit niet het geval. Daarom deed DGZ onderzoek naar de oorzaken.
Het gebruik van zeep tijdens de reiniging is volgen DGZ een cruciale stap in het reinigings- en ontsmettingsprotocol. Daarom bekeek DGZ of het niet gebruiken van zeep n van de verklaringen voor de te hoge hygiogramscores op de vleeskippenbedrijven kan zijn.
Te hoge hygiogramscore
Als we ook hier de eerste negen maanden van 2016 vergelijken met de laatste drie maanden van het jaar, blijkt dat er een duidelijke stijging is in de groep vleeskuikenbedrijven met een te hoge hygiogramscore die geen zeep gebruiken.
De stijging van vleeskuikenbedrijven met een hoge hygiogramscore (15 procent) loopt vrijwel gelijk met de stijging van het aantal vleeskuikenbedrijven met een hoge hygiogramscore die geen zeep gebruiken (16 procent) (zie figuur 1).
Seizoen heeft ook effect
Ook het seizoen van het jaar heeft effect. Ontsmettingsproducten die bewaard worden bij lagere temperatuur, verliezen sneller hun werking. Bepaalde ontsmettingsmiddelen vereisen een minimum temperatuur om efficit te zijn. Hierdoor kan verwacht worden dat de hygiogramscores hoger zijn in de wintermaanden, stelt DGZ.
'Zeep is onmisbaar'
Reinigen met zeep is een onmisbare stap in het reinigings- en ontsmettingsprotocol, stelt DGZ. DGZ raadt pluimveehouders aan om de volgende stappen te volgen om hun stal grondig te reinigen en ontsmetten:
- Droog reinigen om loszittend vuil te verwijderen.
- Inweken van vastklevend vuil.
- Nat reinigen met zeep en bij voorkeur met warm water om al het losgeweekt vuil te verwijderen. Volg strikt de instructies (dosering, contacttijd, ) van de fabrikant.
- Naspoelen om rondgespat vuil te verwijderen.
- Laten opdrogen want achtergebleven plassen verdunnen het ontsmettingsmiddel en verminderen de werking ervan.
- Ontsmetten. Volg de voorschriften van de fabrikant.
- Laten opdrogen. Hierdoor worden eventueel achtergebleven kiemen afgedood.
90 procent
Om na te gaan hoe effectief de reiniging en ontsmetting van een stal zijn uitgevoerd worden in Vlaanderen net als in Nederland hygiogrammen (afdrukplaatjes) genomen tijdens de leegstand. In bijna 90 procent van de gevallen in Vlaanderen blijken de kiemen in de stal voldoende afgedood door reiniging en ontsmetting", schrijft DGZ op haar website.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Dierengezondheidszorg Vlaanderen
Beeld: Ellen Meinen, Agrio archief, Dierengezondheidszorg Vlaanderen