Broedeimarkt herstelt licht
Ongeveer 60 procent van de Nederlandse broedeieren is bestemd voor export.
Exportmarkten
De afzet naar Rusland verloopt redelijk. Er is voldoende vraag maar vanuit andere landen, met name Tsjechi is meer concurrentie. De afzet van broedeieren naar Libiverloopt makkelijker en de afzet naar Irak stroever. De exporteur benadrukt dat dit momentopnames zijn die snel kunnen veranderen. De Nederlandse vermeerderingssector heeft nog een voorsprong maar de sector moet blijven werken aan kwaliteit. Schone broedeieren met een goede bevruchting blijven punten die aandacht verdienen.
Een aantal vermeerderaars zijn door het faillissement van Plumex op de markt gekomen. Op enkele bedrijven na zijn die weer ondergebracht bij broederijen of exporteurs. In het verleden werden extra vermeerderingsdieren opgezet boven de verwachtte marktbehoefte. Dat is nu niet meer 120 procent maar 105 procent, aldus de exporteur.
Vogelgriep
Vogelgriep is volgens een tweede exporteur de grootste bedreiging maar ook kans voor de vermeerderingssector. Door AI uitbraken en ruimingen komt er onbalans in de markt en verandert de vraag- en aanbodsituatie. Als Nederlandse pluimveesector en overheid hebben we geleerd van de AI situatie in 2003 en 2014. Dat geldt zeker voor de overheid. Als sector, en deelsectoren, moeten wij ons afvragen of we voldoende verbeterd hebben?
Feit is wel dat we als sector de ruimingen betalen uit het diergezondheidsfonds. Dat is in Nederland goed geregeld, in een aantal landen is dat duidelijk slechter geregeld. In Tsjechiis nu ook AI uitgebroken. Tsjechiis ook een grote exporteur van broedeieren. Dat biedt kansen voor de Nederlandse broedeimarkt, aldus de exporteur.
Keerpunt sector
Volgens Jeroen van den Hurk, sectormanager pluimveehouderij van de Rabobank, aangaf in een bericht op Pluimveeweb van 14 september, is het noodzakelijk dat de balans tussen vraag en aanbod terugkeert en wordt bewaakt. Hiervoor is een betere afstemming in de productieketen van broedeieren nodig.