WUR: 'Vogelgriep keert jaarlijks terug'
Nederland kampt met de zwaarste uitbraak van vogelgriep in jaren. In n maand tijd dook het zeer besmettelijke en dodelijke virus van het type H5N8 op bij negen bedrijven, ruim 700.000 kippen en eenden zijn sindsdien geruimd. De meest recente besmetting werd vastgesteld op Eerste Kerstdag, op een pluimveebedrijf in Zoeterwoude.
De vraag die de hele sector bezighoudt is of het einde van de griepgolf in zicht is. Een paar dagen is er nu goddank geen besmetting vastgesteld", zegt voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders (NVP) tegen de Gelderlander. Maar iedereen houdt nog steeds zijn hart vast."
De aantallen geruimde vogels halen het niet bij het rampjaar 2003, toen een derde van de Nederlandse pluimveestapel werd geruimd. Maar sindsdien was het meermaals raak. In 2006 en 2011 waren er uitbraken van laagpathogene vogelgriep. In 2014 was er een uitbraak van H5N8 op bedrijven in Utrecht, Zuid-Holland en Overijssel. En nu, twee jaar later, dus opnieuw.
Structureel
Daar zal het niet bij blijven, waarschuwen onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), dat in opdracht van de overheid besmettingen met vogelgriep vaststelt. Op dit moment zijn er problemen bij pluimvee met het HPAI H5N6 virus in Azien het zou ons niet verbazen als wij daar in 2017 en/of 2018 mee te maken krijgen door introductie van dit virus via trekvogels, stelt het instituut tegen De Gelderlander. Het lijkt er dus inderdaad op dat vogelgriep structureler wordt, aldus het WBVR.
Wetenschappers gaan ervan uit dat vogelgriep ons land binnen wordt gebracht door trekvogels die deze kant op komen om te overwinteren. Direct na hun aankomst uit het oosten in november zijn de eerste besmettingen ontstaan. Toen werden dode wilde kuifeenden en futen gevonden die door de vogelgriep waren gestorven. Het is goed denkbaar dat watervogels door direct contact of via besmette uitwerpselen het virus overdragen op vogels die worden gehouden op pluimveebedrijven.
Herbezinning
NVP-voorzitter Hennie De Haan dat het na deze uitbraak, 'als de wonden gelikt zijn', tijd is voor een nationale herbezinning. We moeten nadenken hoe we op een verantwoorde wijze leren omgaan met vogelgriep.
Dat gaat veel verder dan het nemen van hygiemaatregelen, denkt De Haan. Zo zijn er de afgelopen jaren veel waterrijke natuurgebieden gecrerd, waar vogels op af komen. Is dat wel verstandig geweest, vraagt ze zich af. Daarbij ontkomt de sector er zelf niet aan ook streng naar zichzelf te kijken. Is het nou wel zo slim om in de buurt van water een bedrijf te openen met kippen die buiten lopen? Dat is wel heel veel risico, zegt De Haan tegen De Gelderlander.
'Vaccinatie nu nog geen optie'
Een aantal deskundigen verwachten dat bedrijfsmatig gehouden pluimvee in de toekomst gevaccineerd gaat worden tegen de vogelgriep. Maar dat is nu nog geen optie, volgens Arjan Stegeman, hoogleraar gezondheidszorg landbouwhuisdieren van de Universiteit Utrecht.
Vaccinatie tegen vogelgriep is nu nog geen optie. In principe kan vaccinatie effectief zijn, dat is onder laboratoriumcondities aangetoond. Echter zodra kippen onder praktijkomstandigheden worden gevaccineerd blijkt de bescherming veel geringer en onvoldoende om bestrijding tegen te gaan, zei Stegeman deze week tegen Pluimveeweb.nl.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: De Gelderlander
Beeld: Ruth van Schriek