Vogelgriep op West-Duits kalkoenenbedrijf
Dat blijkt uit onderzoek van het Friedrich-Loeffler-lnstitut. Alle 13.500 kalkoenen op het bedrijf zijn geruimd. Er is een toezichtsgebied ingesteld dat zich uitstrekt over de gemeenten Hude, Hatten en Ganderkesee.
Friese Zeearend besmet
Een jonge zeearend die begin december in Friesland is neergeschoten, was besmet met H5N8 vogelgriep. Dat is deze week gebleken uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). De zeearend is bij WBVR onderzocht op vogelgriep, omdat er op dit moment in Nederland besmettingen zijn.
Hoe de vogel het virus heeft opgelopen is niet bekend, mogelijk heeft het een besmette prooi gegeten. Overigens is bekend dat roofvogels het vogelgriepvirus in zich kunnen dragen, meldt WBVR.
In goede conditie
Uit de dierecologische sectie bij Wageningen Environmental Research (Alterra) bleek dat het dier in goede conditie was. Over het algemeen zijn roofvogels, met name roofvogels die ook aas eten zoals zeearenden, minder vatbaar voor ziekten onder hun prooien. In hoeverre besmette roofvogels zelf van de vogelgriep te lijden hebben, en of zij er aan overlijden, is onduidelijk, aldus WBVR.
Mogelijk zal dit alleen voor de verzwakte dieren gelden, die ook nog eens sneller geneigd zijn aas te eten. De vogelgriep heeft in ieder geval niet tot de dood van de Friese zeearend geleid en hij lijkt er ook niet door verzwakt te zijn geweest. Nu is gebleken dat de zeearend besmet is met vogelgriep wordt het dier vernietigd. Ook in Duitsland zijn al zeearenden met vogelgriep aangetroffen, schrijft WBVR.