'Vaccinatie tegen vogelgriep nu nog geen optie'
Dat zegt Arjan Stegeman, hoogleraar gezondheidszorg landbouwhuisdieren van de Universiteit Utrecht, na vragen va Pluimveeweb.nl. Dat vaccinatie onder praktijkomstandigheden niet goed werkt, kan volgens Stegeman liggen aan de wijze waarop vaccinatie wordt toegediend, door de volheid van het vaccinatieschema, door andere infecties of wellicht nog andere factoren. Dit zou eerst moeten worden uitgezocht. Als dat duidelijk is kan er wellicht iets tegen bedacht worden en is vaccinatie een optie, vertelt Stegeman.
Vaccinatie mag niet en kan nu nog niet, maar als het zou mogen en kunnen was het wel een goede optie geweest, vindt LTO/NOP voorzitter Eric Hubers.
Verspreidingswijze van vogelgriep
Er zijn weinig aanwijzingen dat het virus in de huidige situatie via de lucht wordt verspreid. Dit gaat een rol spelen als de besmetting in pluimveedichte gebieden komt en via mechanische ventilatie tussen pluimveebedrijven kan worden verspreidt (virus gekoppeld aan stof). Nu zal het toch vooral virus uit de ontlasting van vogels of besmet water of verenmateriaal zijn en desinfectie van de lucht zal dat niet oplossen, zegt Stegeman in een reactie op het idee om lucht te desinfecteren.
Het is belangrijk een goede hygieanalyse op maat te doen en goed na te gaan wat de zwakke plekken zijn waarmee dergelijk besmet materiaal de stal binnen kan komen. Dat hoeft niet per se de pluimveehouder te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook ongedierte zijn, vogelpoep via luchtopeningen, of andere oorzaken hebben, vertelt Stegeman.