Dierenwelzijn tijdens kippentransport onderzocht
De vleeskuikens ondergaan in hun leven twee transporten: de eerste keer als eendagskuiken van broederij naar pluimveebedrijf; de tweede keer als slachtrijp vleeskuiken van pluimveebedrijf naar slachterij.
Meetmomenten
Voor haar doctoraatsonderzoek bestudeerde Leonie Jacobs 81 commercie transporten van vleeskuikens en per transport en meetmoment werden telkens 44 kuikens gescoord. Meetmomenten waren net vr het inladen op het bedrijf; net na het inladen, net vr het inladen op het slachthuis en na de slacht. Hierdoor werd de identificatie en omvang van de risicos per fase mogelijk.
Vangschade
Tijdens het vangen ontstaan de meeste vleugelbreuken (+1,8%). De kippen lopen frequenter een letsel op als het vangen langer duurt; misschien door vermoeidheid bij de vangploegen. Het transport en het wachten aan het slachthuis hadden voornamelijk volgende effecten: toename van koudestress (+0,5%), toegenomen veerbevuiling en iets meer kippen met spreidpoten (+0,14%). Ook het gewichtsverlies blijft toenemen (vooral door de ontlasting): bij het transport verliest het vleeskuiken gemiddeld 40 gram per uur of zon 5,3% van het lichaamsgewicht (over alle onderzochte transporten bekeken). Aan de slachtlijn werd bij 5,1% van de karkassen bloeduitstortingen vastgesteld. De mortaliteit vanaf het begin van vangen tot vlak voor de slachtlijn bedroeg gemiddeld 0,3%. Vleeskuikens die in een goede conditie zijn (geen groeiachterstand, niet kreupel, geen voetzoollaesies) hebben minder last dan de niet fitte kippen en ervaren tijdens het transport minder stress.
Transport eendagskuikens
Het transport van de eendagskuikens gebeurt met goed geventileerde vrachtwagens waardoor het dierenwelzijn zelden in het gedrang komt. Uit het onderzoek bleek wel dat de kuikens van jonge moederdieren fitter waren, maar meer gewicht verloren tijdens het transport dan de kuikens van oudere moederdieren en dit ongeacht de duur van het transport. Het gewichtsverlies op dag 1 had uiteindelijk geen effect op het slachtgewicht of de vleeskwaliteit.