CDM: mest- en ammoniakbeleid stokt
Dat meldt de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) in een vandaag gepubliceerd advies aan het Ministerie van Economische Zaken (EZ). De commissie concludeert daarnaast dat het instrumentarium van het mest- en ammoniakbeleid door vele aanvullende maatregelen, verplichtingen en uitzonderingen steeds ingewikkelder is geworden.
Er wordt soms op microniveau gestuurd, maar dat leidt onvoldoende tot realisatie van de doelen op macroniveau. Door de complexiteit is de effectiviteit van de afzonderlijke instrumenten moeilijk te beoordelen. Controle en handhaving van het mest- en ammoniakbeleid in de praktijk zijn door de complexiteit lastig geworden, maar blijven nodig", schrijft de CDM in het advies. De CDM is een onafhankelijke wetenschappelijke commissie die EZ gevraagd en ongevraagd advies op het gebied van mest- en ammoniakbeleid geeft.
Minder druk op mestmarkt
De CDM adviseert het ministerie van EZ om de samenhang en synergie van het gebruiksnormenstelsel, het productierechtenstelsel en het stelsel van verantwoorde mestafzet en verplichte mestverwerking op korte termijn te versterken. Door een betere getalsmatige samenhang wordt de druk op de mestmarkt verminderd en dalen de mestafzetprijzen, zo verwacht de commissie.
Daarnaast komt de CDM met het advies om op korte termijn de exportmarkt voor mest naar het buitenland te versterken. Verder stelt de commissie voor om een bedrijf-specifieke aan pak te stimuleren, omdat dit leidt tot efficitieverbetering. En zorg dat die efficitieverbetering wordt benut voor vermindering van de mestproductie en voor het realiseren van de doelen van het mest- en ammoniakbeleid, aldus de CDM.