'Emotie voert boventoon in discussie over pluimveerechten'
De afgelopen periode is er door LTO/NOP samen met de NVP gewerkt aan de pluimveevisie. Deze is inmiddels aangeboden aan de staatssecretaris en uitgebreid omarmd door de media. Wat bij dat laatste opvalt is dat men de visie versmalt tot een simpel voor of tegen de pluimveerechten. In de aanloop naar deze visie is er op een aantal avonden intensief contact geweest met de leden over de inhoud van de visie. Een valkuil daarbij bleek te zijn dat een visie wezenlijk wat anders is dan een wensenlijstje.
Ook leiden de pluimveerechten daarbij tot een stevige discussie. Bij die discussie vallen mij een aantal zaken op: er wordt heel slecht naar elkaar geluisterd; men laat de ander veelal niet uitpraten en de discussie wordt gedragen door emotie in plaats van feiten. Dit lijkt wat mij betreft sprekend op hetgeen we gezien hebben in de aanloop naar electionday van 8 november jl in de Verenigde Staten. Dit heeft mij tot het inzicht gebracht dat het zaak is om alvorens verder te gaan met de discussie de feiten eens op een rij te zetten en vervolgens via het uitwerken van verschillende what-if scenarios uiteindelijk tot een weloverwogen en op feiten gebaseerde uitkomst te komen. Het valt nog niet mee om alle feiten op een rijtje te krijgen maar hierbij een poging:
- Pluimveerechten zijn door de overheid in het leven geroepen ter voorkoming van overbemesting in Nederland.
- Pluimveerechten zijn een tijdelijke maatregel die bij evenwicht op de mestmarkt door diezelfde overheid weer afgeschaft worden.
- De rechten kunnen door de overheid generiek gekort worden.
- Binnen de EU is Nederland het enige land met pluimveerechten.
- Pluimveerechten verhogen de kostprijs en plaatsen de Nederlandse pluimveehouder op een nadelige concurrentiepositie ten opzichte van pluimveehouders in andere landen.
- De geplande afschaffing door de overheid per 1-1-2015 is komen te vervallen doordat de Nederlandse overheid in het aanbod aan de EU de pluimveerechten tot 2018 in stand hield om de derogatie van de melkveehouderij te behouden.
- Omdat pluimveerechten tijdelijk zijn, is het toegestaan ze fiscaal af te schrijven.
- De meerderheid in de huidige Tweede Kamer is tegen uitbreiding van de intensieve veehouderij.
- Het langjarig financieel rendement bepaalt de economische waarde van een pluimveebedrijf.
- Pluimveerechten remmen de groei van de aantallen pluimvee in Nederland.
- Pluimveerechten bemoeilijken bedrijfsontwikkeling.
- Pluimveerechten maken bedrijfsopvolging lastiger.
- Het verleasen van pluimveerechten heeft de laatste jaren een goed rendement gekend.
- Een substantieel deel van de pluimveerechten is in het bezit van niet-pluimveehouders.
Tot zover de feiten, dan de meningen:
-Leden zijn tegen het afschaffen van de rechten, dus moeten de belangenbehartigers dat ook zijn.
-Als er geen pluimveerechten zijn, komt er wel wat anders vanuit de overheid (veel gehoorde en begrijpelijke mening).
-Pluimveerechten voorkomen dat er meer kippen komen en dus de prijzen goed/constant blijven.
-Pluimveerechten helpen ons in de maatschappelijke discussie over de intensieve veehouderij. De burger wil ervan verzekerd zijn dat er niet meer dieren bijkomen. Of dit voor hem/haar persoonlijk iets uitmaakt is minder relevant. Het gaat vaak om de staarten in plaats van de mogelijke overlast.
Zowel de feiten (feit: gebeurtenis of omstandigheid waarvan de werkelijkheid vaststaat: in feite feitelijk (bron: vanDale online)) als de meningen (mening: manier waarop je over een bep. zaak denkt (bron: vanDale online)) zijn niet uitputtend maar geven wel een eerste inzicht in de weerbarstigheid van het onderwerp. Wel lijkt het mij dringend gewenst dat we over dit onderwerp geen Donaldiaanse discussies voeren. Zowel pluimveehouders als bestuurders zullen in eerste instantie de feiten goed op een rij moeten zien te krijgen. Deze feiten kunnen daarna naast de gewenste ontwikkelingen van de sector worden gelegd. Vervolgens is het nodig om de gevolgen van diverse scenarios uitgebreid in beeld te krijgen. Pas dan kan er op een verantwoorde en goed onderbouwde manier een keuze uit de mogelijkheden worden gemaakt. De pluimveevisie is hierin een eerste globale aanzet. Een flinke uitdaging om hierin onze weg te vinden.
LTO/NOP is van mening dat we verder moeten kijken dan onze eigen bedrijven en het belang van de sector voorop moeten stellen. We moeten de komende jaren proberen te komen tot een situatie waarbij pluimveerechten niet meer nodig zijn, zonder groei van de sector maar met mogelijkheden voor bedrijfsontwikkeling. Het onderwerp pluimveerechten blijft vooralsnog op de agenda staan.