Gelderse Vallei wil fijnstof probleem bij de bron aanpakken
Dat staat in het Manifest Gezonde Leefomgeving Foodvalley dat maandag 12 december is gepresenteerd door onder meer de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, LTO afdeling Gelderse Vallei, provincie Gelderland en de gemeentes Ede, Barneveld, Scherpenzeel en Renswoude.
Begin dit jaar bleek dat de luchtkwaliteit in de Gelderse Vallei slecht is. Volgens provincie Gelderland en gemeentes komt dat door het grote aantal pluimveehouderijen. De afgelopen tijd zaten gemeentes en provincie samen met LTO, NVP en andere partijen zoals Wageningen UR om tafel om een plan te maken om de uitstoot van fijnstof, geur en ammoniak te verlagen.
Strooiselschuif
In het plan staat dat aanpak van emissies bij de bron de voorkeur heeft. Pluimveehouders kunnen bijvoorbeeld voor een strooiselschuif, ionisator of oliefilm op het strooisel kiezen. Een strooiselschuif zorgt in een voor een fijnstofreductie van 20 procent. Bovendien leggen de hennen minder grondeieren.
Bij de ionisator worden de stofdeeltjes door draden in de stal elektrisch geladen, daardoor plakken ze aan alles wat geaard is, zoals de wanden en het plafond van de stal. De fijnstofreductie bedraagt 49 procent.
Voor de oliefilm wordt koolzaadolie verneveld over het strooisel waardoor het strooisel droog en rul blijft. Bij vleeskuikens wordt het vanaf dag 21 toegepast en leidt het tot een reductie van 54 procent over de hele ronde.
Warmtewisselaar
Ook kunnen pluimveehouders voor zogeheten end-of-pipe-oplossingen kiezen zoals een warmtewisselaar of droogtunnel om de uitstoot van fijnstof te verlagen. Veel vleeskuikenhouders werken met een warmtewisselaar omdat ze hiermee de stookkosten kunnen verlagen. Daarnaast werken veel leghennenhouders met een droogtunnel om de mestafzet kosten te verlagen.
Met een warmtewisselaar is de uitstoot van fijnstof met 13 of 31 procent te verlagen. Pluimveehouders die gebruik maken van een droogtunnel kunnen fijnstof met 30 of 55 procent reduceren. Een andere oplossing is de droogfilterwand. Dit is een filterwand vr de afzuigende ventilator. Hiermee is de uitstoot van fijnstof met 40 procent te verlagen.
Ook kunnen pluimveehouders maatregelen combineren, zoals ionisatie in de stal en de droogfilter erna geschakeld. Zo kunnen pluimveehouders relatief snel grote stappen maken.
Nieuwe technieken
Ook worden proeven gedaan met emissiereducerende technieken die niet op de RAV-lijst (Regeling ammoniak en veehouderij) staan, zoals ionisatie of hederaplanten tegen fijnstof. De partijen hopen zo op korte termijn meer betaalbare technieken op de RAV-lijst te krijgen.
Zo gauw deze nieuwe technieken beschikbaar zijn, komt er een vijfjaarlijkse 'APK' voor bestaande stallen om te beoordelen of deze voldoende emissiearm zijn. Wanneer deze bestaande stallen teveel fijnstof, geur en/of ammoniak uitstoten, dan moeten pluimveehouders extra maatregelen nemen.