Getroffen vermeerderaars ontvangen geen geld van failliet Plumex
Dat zegt curator Wim Haafkes die het faillissement afhandelt. Op hun site is het driemaandelijks rapport over de voortgang van het faillissement te lezen.
Plumex werd eind september van dit jaar op verzoek van het bedrijf zelf failliet verklaard door de rechtbank in Overijssel. De oorzaak van het faillissement is de enorm gekelderde omzet door de fors lagere broedeiprijzen.
Marktherstel
Pluriton, actief in de leg- en vleespluimveesector, uit Lunteren heeft de activa van broedei exporteur Plumex uit Goor overgenomen na het faillissement.Cees Blankestijn, directeur Pluriton: Plumex Holding zetten wij als zelfstandig bedrijf door als Plumex Europe BV met vestiging in Deventer. We hebben geen enkele verplichting van Plumex overgenomen. Wij kunnen pas denken aan nieuwe afspraken als er weer structurele afzet van eieren op de lange termijn in beeld komt
Verlies nemen en doorgaan
Ben Beerens, vermeerderaar Hoogeloon, lid LTO/NOP kring vermeerderaars en een van de zeven vermeerderaars: Er is de afgelopen tijd niets veranderd betreffende het bedrag dat we nog van Plumex tegoed hebben. Dat hebben we achter ons gelaten en gaan verder. De directe maar ook indirecte financie schade is groot.
Beerens levert nu broedeieren op basis van dagprijs. Als je rekent met de kip die je hebt zitten en al hebt betaald en 7 cent voerkosten voor een broedei, dan gaat de lopende rekening omhoog bij een dagprijs van 12 cent. Met een koppel nieuwe vleeskuikenouderdieren komt je dan wel tekort; om kostendekkend te werken moet de prijs 18 cent per broedei zijn. We moeten nu afwachten wat AI brengt; daar reageert de dagprijs van broedeieren snel op. Beerens verwacht zeker een betere broedeimarkt maar dat duurt nog minimaal driekwart jaar.
Kostprijs bewaken
- het aantal moederdieren is na 2013 met meer dan 10% toegenomen
- de stijging is voor een belangrijk deel door traaggroeiende rassen gerealiseerd
- de gemiddelde eiproductie is gestegen
- door de switch naar welzijnsconcepten zijn er in NL minder eendagskuikens nodig
- in de belangrijkste afzetgebieden koelt de economie af en daalt de valutawaarde
- belemmeringen in export naar derde landen, zoals Irak en Libibr />
Deze cocktail van effecten heeft vanaf mei voor vergaande druk in de afzet geleid, zowel in volume als prijs. Deze druk heeft de sector jaren niet gekend.
Volgens de Rabobank zijn de verschillen in kostprijs groot. Tussen de beste en slechtste presterende bedrijven zit een voerwinstverschil van ruim 10 euro per opgehokte hen. Het advies is scherp op de kostprijs te letten.
Vooruitzicht lange termijn goed
Door de wereldwijd stijgende vraag naar pluimveevlees en de naar verwachting daling van aanbod van broedeieren door de huidige malaise zal marktherstel ook weer optreden, echter tijdstip en tempo waarin zijn lastig te voorspellen. Het perspectief van de vermeerderingssector blijft hiermee op langere termijn geborgd. Of dat in de huidige omvang is zal afhangen van de ruimte die er in de internationale markt blijft. Daarvoor lijken steeds meer vaste verbindingen noodzakelijk en daarmee kan de vrijheid van de handel afnemen. Voor een sterke sector is op termijn meer ketenregie nodig om aanbod en structurele vraag beter op elkaar aan te laten sluiten.