Wij zijn met steeds minder, wees zuinig op ons!
Ongeveer honderd jonge boeren verschenen daar, omdat ze de nieuwe, stikstof reducerende maatregelen vanuit de provincie te gortig vinden. Wij boeren willen best meedenken met de wetgever, maar dan moet die wetgever wel redelijke eisen stellen, aldus Lins Keijzers, voorzitter van het Brabantse AJK.
Anne Marie Spierings gedeputeerde van de Brabantse D66 stond de bezorgde boeren voorafgaand aan de themavergadering te woord. Samen met SP-gedeputeerde Johan van den Hout was zij verantwoordelijk voor de vergadering.
Boeren gefrustreerd
Boeren waren vooral gefrustreerd over het feit dat hun stallen plotseling in 2020 al emissie-arm dienen te zijn in plaats van in 2028, zoals eerder was afgesproken. Een bedrijfsplan maak je voor 10 tot 20 jaar. Het is voor mij als jonge boer onmogelijk om alle investeringen op zon korte termijn te bekostigen, liet n van de aanwezigen weten.
In ieder buitenland wordt opgekeken naar hoe de Nederlander boert. We hebben als Nederlandse veehouder de laagste CO2-footprint per kilogram geproduceerd product. Nederlanders mogen wel eens wat trotser zijn op de Nederlandse boer, vertelt een jongedame.
Autovergelijking
Een andere jonge boer vergeleek de vervroegde maatregel met het rijden op fossiele brandstoffen: Ik snap dat het wenselijk is om de ammoniakuitstoot te verminderen. Het is echter ook wenselijk dat we allemaal minder CO2 uitstoten en in elektrische autos rijden. Waarom wordt die emissie-eis dan vervroegd naar 2020 en worden we als Brabanders niet verplicht om allemaal elektrisch te gaan rijden? Voor mij voelt het beide hetzelfde.