Update vogelgriep
Dat kwam 15 november aan bod tijdens het Technisch Uitvoeringsoverleg waar het Ministerie van EZ de sector bijpraatte.
De overheid probeert een zo goed mogelijk beeld te krijgen hoe het vogelgriepvirus zich verspreidt onder vogels in Nederland, in welke soorten vogels, waar deze zich ophouden, virulentie van het virus, etc. Op basis hiervan hoopt men een duidelijker beeld te krijgen van de feitelijke dreiging.
De dreiging van het virus blijft onverminderd groot, ondanks dat er geen nieuwe AI gevallen bij zijn gekomen. Ook zijn er geen wijzigingen in regelgeving verschenen.
Monstername
Salmonellaonderzoeken die vanuit wetgeving zijn voorgeschreven kunnen volgens het op 14 november gepubliceerde hygieneprotocol genomen worden. Reguliere monsters die niet per se op dit moment genomen hoeven te worden kunnen op een later tijdstip gepland worden.
IKB Ei en IKB Kip hadden al besloten dat IKB-controleurs de stal niet meer in mochten . Verder is nu besloten dat hygiogrammen en het drinkwateronderzoek (periodieke verplichting voor IKB erkende pluimveehouders drinkwateronderzoek enkel binnen IKB Kip) mogen worden uitgesteld. Mocht u in de periode dat het bezoekverbod geldt, normaliter een hygiogram of drinkwatermonster moeten laten nemen, dan mag u dit uitstellen tot de eerst volgende mogelijkheid na afloop van het bezoekverbod. Daarnaast hebben IKB Kip en IKB Ei besloten dat de stalonderzoeken (swabs) na een eventuele Salmonellabesmetting achterwege gelaten mogen worden (ook inhalen is niet nodig), zolang het bezoekverbod van kracht is. Het genoemde protocol is overigens ook uiteraard van kracht voor ent-, vang- en laadploegen
Informatievoorziening
Naar aanleiding van de maatregelen die 14 november zijn gepubliceerd heeft AVINED 15 november alle pluimveehouders hierover geformeerd. Op de site van AVINED is sinds 15 november een informatiepagina beschikbaar waar de informatie gevonden kan worden die rondom de huidige vogelgriep dreiging bekend is gemaakt, zoals de maatregelen, protocollen, aangewezen wasplaatsen, etc.
Bekijk hier de informatiepagina van AVINED.