'Pikkerij en productie zijn te sturen met licht'
Dat zegt Thea van Niekerk van Wageningen UR die onderzoek deed naar verlichting bij pluimvee. Uit haar onderzoek blijkt dat UV een positieve invloed heeft op het gedrag van leghennen. Let wel: UV alleen is niet genoeg, de omgeving moet ook in orde zijn. Door UV lichten deeltjes op. Dat kunnen strooiseldeeltjes zijn. Ze gaan dan met het strooisel bezig en dat biedt ze afleiding en dit leidt tot minder pikkerij, legt Van Niekerk uit.
Maar UV kan ook veren doen oplichten, dus bij afwezigheid van strooisel kan juist verenpikken ontstaan" waarschuwt ze.De meeste ramen filteren het UV uit het zonlicht, daarom prefereert Van Niekerk direct daglicht boven indirect daglicht.
Veel licht niet slecht
Ook kwam uit haar onderzoek naar voren dat veel licht niet slecht is. Uit ons onderzoek blijkt dat 20 lux in vleeskuikenstallen geen negatieve effecten heeft op groei, uitval en voederconversie.
Ook in legstallen levert een lichtsterkte van 20 lux geen problemen op als de lichtverdeling goed is en de hennen voldoende rul strooisel hebben.
Te donker slecht
Te weinig licht bij leghennen kan wel kwaad. Als het te donker is in een stal worden leghennen schrikachtig en dat kan leiden tot stress en pikkerij. Een lichtsterkte van minstens 20 lux is volgens Van Niekerk nodig zodat hennen goed kunnen zien en zich makkelijk door het stalsysteem kunnen bewegen. Als de lichtsterkte onder de 5 lux komt, is het te donker in de stal.
Wat betreft de invloed van verschillende kleuren licht is er nog veel onbekend. Voor vleeskuikens zijn er verschillende studies met betrekking tot kleuren licht, maar overduidelijke conclusies zijn er niet. Over het effect van verschillende kleuren licht bij leghennen is nog minder bekend.
Noodmaatregel
Opfokkers en leghennenhouders kiezen tegenwoordig soms voor multicolour LED licht zodat ze de mogelijkheid hebben om over te schakelen van warm wit naar groen, blauw of rood licht. Maar dat doen ze dus zonder wetenschappelijke onderbouwing. Als er ernstige pikkerij optreedt, wordt doorgaans overgegaan op rood licht.
Of de kippen daar rustiger van worden, of alleen contrasten minder goed zien of dat er simpelweg spraken is van een lagere lichtintensiteit, is nog niet duidelijk. Volgens Van Niekerk is dit een noodmaatregel, die als een van de laatste ingezet moet worden.