Fotoserie: Heijs doet innovatieproject in vleeskuikenketen




Het doel van het project Farming for future is om een innovatieve vleeskuikenproductieketen te ontwikkelen die een hogere kwaliteit en veiligheid van het product kan garanderen en daarmee voldoet aan de eisen van een veeleisende consument, aldus een leidende europese retailer.
Daarbij wordt gewerkt aan een gegarandeerd transparant en traceerbaar productiesysteem met een hoog niveau aan duurzaamheid, dierenwelzijn en diergezondheid in de keten. Duurzaamheid heeft naast dierwelzijn een hoge prioriteit wat zich moet onderscheiden bij de valorisatie en ontwikkeling van onderscheidende producten, schrijft Wageningen UR op haar website.
Vier onderdelen
Het project bestaat uit vier onderdelen:
- Maximale transparantie en traceerbaarheid (farm to fork) inclusief de ontwikkeling van een systeem om integrale duurzaamheid en dierwelzijn te meten en te monitoren;
- Verbeteren van dierwelzijn in de productieketen: van het vleeskuikenbedrijf, tijdens vangen, transport en slachtproces,
- Verbeteren diergezondheid en robuustheid, met als doel herkenbare antibioticavrije/salmonella en campylobacter vrije pluimveevleesproductie;
- Verdere valorisatie van pluimveevlees
Wageningen Livestock Research participeert met name in onderdeel (2) en (3). Voorbeelden van onderzoek binnen deze themas; onderzoek naar omgevingsverrijking voor vleeskuikens die dierenwelzijn en diergezondheid bevordert; onderzoek naar methoden om de Campylobacter besmetting van het eindproduct te reduceren; ontwikkelen van methoden om welzijn tijdens vangen, transport en op de slachterij te verbeteren en de ontwikkeling van een instrument om het welzijn van vleeskuikens op het bedrijf te classificeren en te monitoren.
Wageningen Food & Biobased Research werkt voornamelijk in onderdeel (1) en (4). Hierbinnen wordt onderzoek gedaan aan de volgende themas: duurzaamheid in vleeskuikenproductie en verwerking; transparantie en informatiesystemen in de keten; ontwikkeling van; nieuwe producten uit andere delen van de kuikens dan borstvlees, verwaarding van slachtafval.
Het onderdeel dierenwelzijn wordt uitgevoerd in proefeenheden van minimaal 5.000 dieren in praktijkstallen om zo goed mogelijk alternatieve bedrijfssystemen te testen onder praktijkcondities, waarbij naast dierenwelzijn ook gemeten wordt aan diergezondheid en voedselveiligheid om bij te dragen aan integrale verbetering van houderijsystemen. Dit onderzoek is uniek binnen Europa en staat aan de basis van verantwoorde beslissingen om dierwelzijn en duurzaamheid binnen de pluimveeproductieketen aan te passen conform de wensen van de eindafnemers.
Tekst: Wageningen UR
Beeld: Twitter, Tom Rispens