'Meer aandacht voor drinkwaterkwaliteit loont'
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/62/402/foto_11_img_0128.-detail.jpg)
Dat zegt Auke van Heel van Watter, die zich binnen het Drentse bedrijf op drinkwaterkwaliteit bij vee richt. De afgestudeerd microbioloog zei dit dinsdag 25 oktober tijdens het symposium Pluimveehouderij 2020 op de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV) in Hardenberg.
Het verbeteren van drinkwaterkwaliteit loont zich. Slechte drinkwaterkwaliteit leidt tot slechtere dierprestaties, bijvoorbeeld qua diergezondheid en groei. Dat kost een pluimveehouder veel geld. Meer aandacht schenken aan drinkwaterkwaliteit kost tijd en geld maar het loont zich omdat de opbrengsten hoger zijn dan de kosten, stelt Van Heel.
Biofilm
Al geldt dit volgens Van Heel niet alleen voor de pluimveehouderij maar voor de hele veehouderij.Veehouders geven veel aandacht aan het voer maar vergeten vaak dat voor een optimale voeropname ook goed drinkwater nodig is, vergelijkt hij. Al vindt hij dat er in de pluimveesector relatief meer aandacht voor drinkwaterkwaliteit is dan in de andere veehouderij sectoren.
Maar ook in de pluimveesector komt hij regelmatig op bedrijven waar de drinkwaterkwaliteit ondermaats is. Ik tref dan een biofilm in de drinknippellijnen aan, terwijl een pluimveehouder denkt dat de drinkwaterkwaliteit goed is. Ook op bedrijven waar een pluimveehouder iedere ronde zijn drinknippellijnen reinigt en desinfecteert met een middel, treft hij dit aan.
Anders meten
Het is goed dat pluimveehouders volgens een vast protocol iedere ronde hun drinkwatersysteem reinigen en desinfecteren, al moeten ze regelmatig, bijvoorbeeld n keer per jaar meten of hun methode en middel wel goed werkt.
De microbioloog stelt hij de huidige metingen ter discussie. Nu wordt er vooral naar het kiemgetal gekeken terwijl dit niet altijd werkelijk wat zegt over de drinkwaterkwaliteit. De microbiologische kwaliteit hangt vooral af van de microbiologische samenstelling van het water. Daarbij moeten we kijken naar bacteri, schimmels, virussen en eventueel ook toxines in het water. Al is dit nu nog lastig en te kostbaar.
PVC
Pluimveehouders kunnen beter PVC buizen dan tyleenslangen gebruiken als drinkwaterleiding in pluimveestallen. Veel typen tyleenslang worden op den duur poreus waardoor er makkelijker een biofilm in de leiding kan ontstaan en de drinkwaterkwaliteit verslechterd, zegt Van Heel na een vraag uit het publiek.
Al benadrukt hij dat hij microbioloog is en geen materiaal specialist. In principe is elk systeem gevoelig voor een biofilm alleen is PVC hier minder gevoelig voor dan tyleen omdat PVC gladder is. Al is met een goed desinfectiemiddel elk systeem schoon te krijgen, wanneer men het goed toepast. Veel pluimveehouders kiezen volgens hem voor tyleen omdat het makkelijker te installeren is dan PVC.