'Houdt rekening met fijnstof eisen bij stalontwerp'
Dat zei adviseur Robert Kamphuis van Van Westreenen dinsdag 25 oktober tijdens het symposium Pluimveehouderij 2020 op de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV) in Hardenberg.
De geurnorm voor vleeskuikens is sinds 1 oktober dit jaar aangepast. Ook gelden er sinds 1 juli 2015 fijnstof eisen voor de pluimveehouderij. Vleeskuikenhouders kunnen hier aan voldoen door bijvoorbeeld een grotere warmtewisselaar te installeren in een nieuwe stal. Hier moeten ze zich van bewust zijn zodat ze hier met het stalontwerp al rekening mee houden.
Kostbare technieken legstallen
Een warmtewisselaar biedt een vleeskuikenhouder voordelen, maar bij leghennen zijn de nieuwe fijnstof eisen een groter probleem. Om aan de fijstofeisen te voldoen biedt een droogtunnel een oplossing voor nieuwe legstallen. Alleen is niet elke leghennenhouder van plan om een grote investering in een droogtunnel te doen, zegt de adviseur.
Kamphuis hoopt dat fijnstof reductie technieken zoals ionisatie zich sneller ontwikkelen, zodat pluimveehouders meer keuzemogelijkheden hebben voor technieken. En ook in minder kostbare technieken kunnen investeren.
Regel vergunningen tijdig
Pluimveestallen kunnen in aanmerking komen voor MIA en Vamil als ze aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) voldoen. Fijnstof en ammoniak zijn belangrijke elementen om te voldoen aan de MDV. Reducerende technieken zijn daarbij nodig. Als een pluimveehouderij aan de MDV wil voldoen is het belangrijk om hier bij het ontwerp van de stal al rekening mee te houden.
Kamphuis adviseerde de aanwezige pluimveehouders om vergunningen op tijd te regelen. Veehouders moeten nu al kijken waar ze over 5 tot 10 jaar met hun bedrijf willen staan. Dat geeft richting voor de ondernemer zelf, maar biedt ook de mogelijkheid om qua vergunningen het beste traject te doorlopen.
PAS werkt goed
Kamphuis ging ook nog kort in op de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). De PAS werkt tot nu toe goed behalve in gebieden waar te veel aanvragen van boeren zijn die willen uitbreiden waardoor de ontwikkelingsruimte op is. Die veehouders moeten wachten tot medio 2018, want op dat moment zal weer ontwikkelingsruimte beschikbaar worden gesteld.
Uit de evaluatie van de Staatssecretaris blijkt dat er veel vergunningen zijn verleend. Dat is goed nieuws. Een zeer belangrijke vraag is echter of de PAS juridisch houdbaar zal blijken. En dan met name het meldingenstelsel wat daaraan gekoppeld is. De uitspraken daarover van de Raad van State worden daarover begin 2017 verwacht, besluit Kamphuis.