'Vlees traag groeiende uitloopkuikens sappiger en malser'
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/62/375/sasso_2.-detail.jpg)
Dat blijkt uit onderzoek van het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en Wageningen Universiteit. Ze deden onderzoek naar de vleeskwaliteit van vleeskuikens met vrije uitloop, schrijft het Vlaamse infocentrum land- en tuinbouw. Voor het onderzoek werd gewerkt met traag groeiende Sasso vleeskuikens, die minder zwaar zijn dan reguliere vleeskuikens.
De dieren werden verdeeld over drie behandelingen: kippen die hun hele leven binnen werden gehuisvest, kippen die vanaf week 5 toegang kregen tot grasland met kunstmatige beschutting (houten afdakjes), en kippen die vanaf week 5 toegang kregen tot een veld met korte-omloophout (wilgen, zeer dichte beschutting).
Na 10 weken werden de dieren geslacht en werd de vleeskwaliteit bepaald met onder meer aandacht voor de kleur, pH-waarde, druipverlies, kookverlies en scheurkracht, en ook de chemische samenstelling en de smaak.
Resultaten
De resultaten laten zien dat kippen met toegang tot wilgen meer gebruikmaakten van de uitloop dan kippen met toegang tot grasland met kunstmatige beschutting: in de eerste groep was gemiddeld 42,8 procent van de dieren buiten, in de tweede groep 35,1 procent. Dat kan volgens de onderzoekers verklaard worden doordat de wilgen een meer geschikte beschutting boden dan de houten afdakjes.
De kippen die enkel binnen werden gehuisvest waren op slachtleeftijd gemiddeld 0,11-0,13 kg zwaarder dan de kippen die vrije uitloop hadden. Het feit dat ze minder bewogen en dus minder calorie verbrandden, is een voor de hand liggende verklaring.
Geler en donkerder
Het vlees van kippen met uitloop was geler en donkerder dan dat van de binnenkippen, mogelijk doordat ze meer plantaardige carotenoen opnemen en doordat de spieren beter doorbloed waren als gevolg van meer activiteit, concluderen de onderzoekers.
De kippen met uitloop hadden over het algemeen hogere gehaltes meervoudig onverzadigde vetzuren in hun vlees, wat een gunstig effect kan hebben op de gezondheid van de consument. Het smaakpanel beoordeelde het vlees van de kippen met toegang tot de wilgenbosjes als malser en minder vezelig dan dat van de andere twee groepen, en als sappiger dan dat van de binnenkippen.
![Foto van Tom Schotman](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/05/367/tom-schotman.150x150.jpg)
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Vlaams infocentrum land-, tuinbouw
Beeld: Sasso