'Langzaam groeiend vleeskuiken gevoeliger voor coccidiose'
Daarvoor waarschuwt pluimveedierenarts Ellis Draaijer van Elanco. De pluimveedierenarts zei dit dinsdag 25 oktober tijdens het symposium Pluimveehouderij 2020 op de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV) in Hardenberg.
Uit secties blijkt dat langzamer groeiende vleeskuikens ondanks lagere bezetting volop coccidiose doormaken. De coccidiose piek van koppels ligt tussen de 3,5 en 5,5 week en duurt dus langer dan bij reguliere vleeskuikens. In deze periode zien we de meeste schade door coccidiose en bacterie enteritis bij de langzamer groeiende vleeskuikens, licht Draaijer toe.
Secties doen
Bij langzamer groeiende kuikens is strooiselkwaliteit is geen goed waarschuwingssysteem voor darmproblemen. De bezetting is bij conceptkuikens lager, als de strooiselkwaliteit dan minder wordt, ben je al te laat.
Door het (laten) doen van secties op kuikens om de darmgezondheid te beoordelen kun je op tijd maatregelen nemen, adviseert Draaijer vleeskuikenhouders en dierenartsen. Aan conceptkuikens is volgens haar moeilijker te zien of ze wat mankeren. Bovendien is verse mest moeilijk te vinden en zijn er vrij veel schommelingen in de water/voeropname. Daarom is het doen van secties zeer belangrijk.
Nederlandse conceptkuikens groeien volgens haar ook niet traag, maar slechts iets minder snel dan reguliere vleeskuikens. Ze worden acht in plaats van zes weken oud, geen 81 dagen zoals Label Rouge kuikens in Frankrijk.
8 cent per vleeskuiken
Uit onderzoek van de Schothorst Feed Researsch bleek dat darmproblemen gemiddeld 8 eurocent per vleeskuiken per ronde kosten. Als er grote darmproblemen zijn tijdens een koppel kost dit al gauw 10 tot 15 eurocent per vleeskuiken, zegt Draaijer, die hiermee de grote impact van het probleem schetst.
De kans op darmproblemen is in de toekomst volgens haar groter. Fokkerij organisaties fokken reguliere vleeskuikens die steeds harder groeien en dagelijks ook wat meer voer moeten opnemen.
Voer bevat veel normale bestanddelen die de darm irriteren; bij een hoge voeropname, zoals in de afmestperiode hebben kuikens vaak onvoldoende capaciteit voor goede voorvertering. Beiden werken bacterie enteritis en dysbacteriose in de hand. Met behulp van ionofore voederaddititieven kunnen we de kuikens hierin ondersteunen.