Saldo vleeskuikens 6.600 euro lager dan vorig jaar
Dat maakte Wageningen Economic Research (WER) vrijdag 28 oktober op haar website bekend. In het eerste halfjaar van 2016 waren de contractprijzen van vleeskuikens vrij gunstig met een oplopende tendens. Maar in juli en augustus zijn ze omlaag gegaan.
Meestal is in de zomer de vraag naar kuikenvlees groot, maar dit jaar zet vooral de moeizame afzet naar het Verenigd Koninkrijk de opbrengstprijzen onder druk. Na het Brexit-referendum is de koers van het Britse pond gedaald waardoor Nederlands kuikenvlees relatief duur is geworden. Het VK is een belangrijke afnemer van Nederlandse borstfilets.
Opbrengsten 10.000 euro lager
In september was de contractprijs 7 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar, waardoor de opbrengsten voor het standaardbedrijf ruim 10.000 euro lager uitvallen. Aan de andere kant zijn de kosten van voer en aangekochte eendagskuikens ook lager dan vorig jaar, aldus WER.
Ondanks de stijgende tendens sinds mei, is het voer iets lager geprijsd dan voorgaand jaar dankzij gunstige graanoogsten. Soja als veevoergrondstof is wel hoog geprijsd door de lage oogsten van sojabonen in Zuid-Amerika.
Saldo veel lager
Vergeleken met september vorig jaar is het saldo 6.600 euro gedaald, vooral door lagere opbrengsten. Dat saldo ligt ook ruim onder het gunstige tweede kwartaal en het langjarig gemiddelde. Na aftrek van de overige kosten resteert een gering inkomen voor het standaardbedrijf met gemiddeld 100.000 vleeskuikens, wat overeenkomt met bijna 120.000 opgehokte vleeskuikens per ronde.
Vooral dankzij het gunstige tweede kwartaal is het totaalsaldo tot en met september 26.000 euro hoger dan in 2015. De opbrengsten daalden met 2 procent en de toegerekende kosten 5 procent . Vooral de 6 procent lagere voerkosten droegen bij aan het hogere saldo in de eerste drie kwartalen.
Na de piek in juni, is het voortschrijdend jaarsaldo de afgelopen maanden iets gedaald, naar 4 euro per 100 afgeleverde kuikens boven het langjarig gemiddelde.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Wageningen Economic Research
Beeld: Susan Rexwinkel