Brabant dringt aan op terughoudend bij verlening vergunningen
De richtlijn van het provinciebestuur volgt op onderzoeken die een link leggen tussen de uitstoot van veehouderijen en de gezondheid van omwonenden. Er loopt vervolgonderzoek. De uitkomsten daarvan worden begin volgend jaar verwacht.
Daarna moeten de resultaten in landelijke wetgeving worden vervat. Tot het zover is, is terughoudendheid bij de vergunningverlening vereist, schrijft de Brabantse commissaris van de koning Van de Donk.
Knelpunten in gezondheid
Het is volgens Van de Donk niet aan de samenleving uit te leggen wanneer er nu vergunningen worden verleend terwijl binnenkort kan blijken dat hiervoor knelpunten aangaande gezondheid voor omwonenden zijn ontstaan. Knelpunten die dan vervolgens weer met veel geld moeten worden opgelost.
Bij aanvragen van pluimvee- en varkenshouderijbedrijven die leiden tot meer uitstoot van fijnstof in een gebied met een hoge veedichtheid, moeten gemeenten in gesprek gaan met de ondernemer. Biedt dat geen oplossing, dan moeten gemeenten zich 'tot het uiterste inspannen om de ontwikkeling te voorkomen'.
Verkeerde conclusies
In het vakblad Pluimveeweb van september staat een artikel over het gezondheidsrisico voor omwonenden en de veehouderij. Hierin geeft hoofdonderzoeker Dick Heederik aan dat uit het rapport soms de verkeerde conclusies worden getrokken en dat de pluimveesector de afgelopen jaren juist goed bezig is. Het is volgens hem aan de sector zelf te danken dat er bijna geen risicos meer zijn voor omwonenden. Heederik dringt aan dat er geen overhaaste beslissingen genomen worden.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Provincie Noord-Brabant