Fotoserie: Zelf entschema bepalen in nieuwe opfokstallen
De familie Van Bijsterveldt houdt vrijdag 28 oktober vanaf 19.00 uur een open avond voor sectorgenoten en burgers op hun pluimveebedrijf aan de Koningsstraat 73, 2381 in het Vlaamse Ravels. Dit ligt vlak over de Nederlandse grens onder Tilburg.
Ton en zijn vrouw Carla van Bijsterveldt zijn afkomstig uit de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Ze hebben in het Vlaamse Weelde, vlak over de Nederlandse grens twee vermeerderingsbedrijven met in totaal 80.000 vleeskuikenouderdieren.
Nieuwe locatie
Binnenkort nemen ze in Ravels op vijf minuten rijden vanaf hun andere twee bedrijven, hun derde locatie in gebruik. Hier kunnen ze in twee stallen van ieder 24,5 bij 93,5 (binnenwerk) in totaal 40.000 vleeskuikenouderdieren opfokken.
Vader Ton (54) wil samen met zijn vrouw Carla (54) de opfokdieren verzorgen. Zoon Rens (21), die in 2014 zijn middelbare landbouwopleiding afrondde en sindsdien thuis werkt, richt zich samen met hun medewerker Gavril Rusu op de 80.000 vleeskuikenouderdieren. Rens en Gavril Rusu verzorgen ieder n locatie. Ton en Carla helpen ook mee bij de vleeskuikenouderdieren, bijvoorbeeld bij het wegen van de dieren.
Vergunning snel rond
Van Bijsterveldt had de vergunning binnen 105 dagen (na ruim drie maanden) al rond. We waren al wel een jaar of drie op zoek naar een geschikte locatie, zegt Ton. Ze gaan 9,5 hennen en 5 hanen per vierkante meter opzetten. Normaal gesproken worden er meer dieren per vierkante meter opgezet, maar wij denken dat een lager opzetaantal dit beter is.
Ze hadden al langer het idee om zelf hun dieren op te gaan fokken. We ontvangen dan geen vreemde dieren meer en kunnen zo een betere planning maken. Ook denk je zelf altijd dat je het beter kunt dan een andere opfokker, zegt Ton. Hoewel hij over het algemeen tevreden was over de vleeskuikenouderdieren die ze van andere opfokkers ontvingen.
Entschema zelf bepalen
Het grootste voordeel vindt Ton dat ze nu zelf hun entschema kunnen bepalen. Normaal krijgen hennen een standaard entschema, maar dat is niet altijd goed. Een entschema moet afgestemd worden op de regio, zegt Ton.
We zitten hier in een normale pluimveeregio. Er zijn niet weinig pluimveebedrijven, maar ook niet zoveel als in bepaalde regios van Nederland. We gaan enten met een stal specifiek E. coli vaccin. Daarnaast gebruiken we ook alle standaard vaccinaties en houden we ook de IB enting onder controle, licht Ton toe.