Dr. Mieke Matthijs wint award tijdens World Poultry Congress
Zij ontving de prijs vanwege haar enthousiaste manier van presenteren, haar onderzoeksrapport en voor de toepasbaarheid van haar onderzoek in de praktijk. Van de ongeveer 1.000 wetenschappelijke papers ontvingen 10 onderzoekers een prijs.
Dokter Matthijs doet veel onderzoek naar de genetische gevoeligheid van kuikens voor Colibacillose en naar selectie van vleeskuikens op resistentie tegen colibacillose..
Gevoeligheid voor E. coli
De E. coli bacterie zorgt voor veel problemen in de pluimveehouderij. Uit mijn onderzoek blijkt dat er veel verschillen zitten wat betreft gevoeligheid voor E. Coli tussen zuivere lijnen van vleeskuikenrassen. Bij de ene zuivere lijn stierven 90 procent van de vleeskuikens door een E. coli besmetting en bij een andere zuivere lijn maar 20 procent, vertelt Matthijs na vragen van Pluimveeweb. Matthijs heeft het onderzoek drie keer herhaald en telkens kwamen de grote verschillen terug.
De onderzoekster wil niet zeggen om welk van de drie vleeskuikenrassen het gaat. Ik heb geheimhoudingsplicht. Al verwacht ze dat haar onderzoeksconclusie voor zowel Ross, Cobb als Hubbard vleeskuikens geldt.
We willen graag verder onderzoeken welke genen deze grote verschillen verklaren. Indien we dat kunnen vaststellen, kunnen fokkerij organisaties dit toepassen in hun fokprogramma. Door het fokken met de zuivere lijnen die minder gevoelig zijn voor bacterie infecties kan het antibiotica gebruik in de praktijk waarschijnlijk ook verminderd worden Dit komt de pluimveesector zeker ten goede, zegt Matthijs.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Universiteit Utrecht