‘Combinatiebehandeling met kruiden werkt tegen bloedluizen’
Dat blijkt uit onderzoek van het Proefbedrijf Pluimveehouderij in het Vlaamse Geel. De ideale, eenvoudige behandeling tegen bloedluizen bestaat nog niet. Bloedluizen blijven een probleem op leghennenbedrijven, zegt onderzoeker Nathalie Sleeckx van het proefbedrijf pluimveehouderij. Uit eerder onderzoek uit 2013 van WUR bleek dat 94 procent van de legkoppels in Nederland en Belgimet bloedluizen besmet is.
Sleeckx testte in haar onderzoek een combinatiebehandeling van roofmijten en acariciden (milbemectine en amitraz). Deze producten zijn momenteel in Belginog niet toegelaten bij leghennen.
Het gaat hier over het uittesten van een nieuwe techniek die op basis van vorig onderzoek, dat op kleine schaal is uitgevoerd door de Universiteit van Gent, veel belovende resultaten gaf. Het is volgens Sleeckx zeer belangrijk dat de kippen nooit in aanraking mogen komen met de acariciden.
Conclusies
Uit het onderzoek kwamen de volgende conclusies naar voren:
- Een combinatiebehandeling geeft betere resultaten dan monobehandeling
- Milbemectine werkt beter dan amitraz
- Amitraz heeft het grootste negatief effect op roofmijten
- Geen enkele behandeling kan de populatie bloedluizen volledig onder controle houden
Begin augustus startte Sleeckx met een tweede onderzoek waar aan de combiantiebehandeling een drinkwatersupplement op basis van kruiden werd toegevoegd. Maar momenteel is het volgens haar nog te vroeg om conclusies te trekken naar aanleiding van deze proef.
Begin op tijd met behandelen
Zorg voor een goede reiniging en ontsmetting met bloedluisbehandeling tijdens de leegstand om de populatie bloedluizen zo laag mogelijk te krijgen voordat een nieuwe ronde start. Een goede monitoring van bij de start is zeer belangrijk zodat er op tijd behandeld kan worden, adviseert Sleeckx leghennenhouders.