Pluimveecluster draagt jaarlijks 5,4 miljard euro bij aan economie
De sectorpublicatie 'Wereldleider in duurzame pluimveetechnologie', door bureau Berenschot opgesteld in opdracht van Dutch Poultry Centre, wordt op 13 oktober in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag door voorzitter Jan Wolleswinkel officieel overhandigd aan Tweede Kamerleden Helma Lodders (VVD-woordvoerder op het gebied van landbouw en voedselveiligheid) en Jaco Geurts (CDA-woordvoerder land- en tuinbouw).
Mondiale motor van innovaties en werkgelegenheid
Nederland is de innovatiemotor van de wereld als het gaat om duurzame (productie)technologie in de wereldwijde pluimveesector. Ons land loopt mondiaal voorop in bijvoorbeeld fokkerij en rasontwikkeling, broedmachines, eiersorteermachines, slachterijoplossingen en getegreerde, duurzame huisvesting en hygie voor kippen.
Deze technologie worden ontworpen en geproduceerd door machinefabrikanten en hard- en softwareleveranciers. Een aantal van deze bedrijven is wereldleider in hun vakgebied. In totaal genereren deze toeleverende bedrijven 2,1 miljard euro omzet per jaar in het pluimveecluster en bieden zij werkgelegenheid aan ongeveer 3.000 medewerkers.
Pluimveevleesverwerkende bedrijven hebben energiebesparende innovaties in hun productieproces doorgevoerd. De totale uitstoot van broeikasgassen in de pluimveevleesketen is gedaald van 5 kilo CO2-equivalent per kilogram vlees in 1990 naar 3,3 kilo in 2012. Dit is een reductie van 34 procent.
Diergezondheid en dierenwelzijn
De pluimveesector levert door de gehele keten heen grote bijdragen aan een gezonder leven voor mens en dier. Jan Wolleswinkel, voorzitter Dutch Poultry Centre, somt een aantal voorbeelden op: Er bestaat inmiddels een ei met stoffen tegen blindheid bij ouderen (Macula Degeneratie) en een Nederlands veevoederbedrijf gebruikt insecten als voergrondstof.
Het gebruik van eiwit en vet van insecten is een innovatieve en duurzame toepassing, die de gezondheid van de kip ten goede komt. Een betere darmgezondheid levert een lager antibioticagebruik op. Maar denk ook aan een broedmachine die betere omstandigheden realiseert voor pasgeboren kuikens, waardoor zij een betere start maken en vitaler zijn. Dat is diervriendelijk en voorkomt inzet van medicijnen.
Huisvesting
Ook op het gebied van huisvesting loopt Nederland wereldwijd voorop. Een innovatieve stal voor leghennen combineert dierenwelzijn, milieu- en economische aspecten.
Een andere vinding zorgt ervoor dat kippen door hun eigen warmte op temperatuur blijven en toch voldoende frisse lucht krijgen. Alleen in de beginfase is beperkte voorverwarming nodig. Dit is een innovatie die een enorme reductie op van het energieverbruik oplevert, zegt Wolleswinkel.
Maatschappij
Maatschappelijke trends bieden het pluimveecluster veel kansen om producten te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld de trager groeiende kippenrassen. Supermarktketen Jumbo begon eind 2014 met de Nieuwe Standaard Kip, als reactie op de maatschappelijke discussie over de groeisnelheid en levensduur van vleeskippen. Albert Heijn volgde met De Nieuwe AH Kip. Dit ras groeit van nature langzamer en is vitaler en sterker. Hierdoor is het gebruik van antibiotica bijna niet meer nodig, vertelt Wolleswinkel.
Onder druk
De sterke internationale positie van de Nederlandse pluimveesector is geen vanzelfsprekendheid. Wolleswinkel waarschuwt: Sterker nog: deze staat onder druk en kan binnen enkele jaren sterk verzwakken als we nu geen actie ondernemen. Een sterke thuismarkt is nodig. We moeten kunnen blijven produceren voor de West-Europese markt -tegen standaarden die voor die markt gelden- en er is een stimulerend vestigings- en innovatieklimaat voor toptechnologische bedrijven in het pluimveecluster nodig.