NieuwsEconomieFotoserie: Geijtenbeek start met biologische opfokhennen
Fotoserie: Geijtenbeek start met biologische opfokhennen
Arjen Geijtenbeek uit het Gelderse Kootwijkerbroek bouwde een nieuwe stal voor 33.000 biologische opfokhennen. De jonge opfokker koos voor het Jumpstart opfoksysteem.
Arjen Geijtenbeek (24), die biologische hennen voor Ter Heerdt kuikens en hennen opfokt, koos voor het Jumpstart systeem van Vencomatic. Hij mocht van Ter Heerdt kiezen uit het Jumpstart of Nivo Varia opfoksysteem en vroeg verschillende opfokkers naar hun ervaringen met Jumptart of Nivo Varia. „Opfokkers waren positief over beide systemen. Ik heb voor Jumpstart gekozen omdat dat systeem in mijn stal goedkoper was dan Nivo Varia.”
De ouders van Arjen houden 16.000 biologische leghennen en biologische vleesvarkens in Terschuur, circa 15 minuten rijden vanaf Kootwijkerbroek. Arjen wilde ook graag boer worden en nam het bedrijf in Kootwijkerbroek over van zijn schoonouders. Hij houdt hier samen met zijn vrouw Janette (21) 150 biologische zeugen en 33.000 biologische hennen. „Mijn vader is 55 en wil nog jaren verder. Mijn broertje studeert aan de HAS en heeft wellicht interesse het bedrijf in Terschuur over te nemen.” Hij koos voor opfokhennen omdat er vraag was naar biologische opfokkers en dit goed te combineren is met de zeugen. Arjen werd begin oktober voor de tweede keer vader. Janette beviel van een jonge zoon. Ook hebben ze een dochter van twee.
De buitenkant van de stal. De uitloop moet nog gebouwd worden. Vroeger hielden zijn schoonouders op deze locatie kalveren. Aangezien Geijtenbeek stopte met de kalveren en nieuw bouwde voor slechts 33.000 opfokhennen had hij de vergunning snel binnen. „Ongeveer een jaar geleden heb ik de vergunning aangevraagd”, zegt hij. Ter Heerdt was naarstig op zoek naar biologische opfokkers in de regio van Barneveld en daarom paste Geijtenbeek zijn oorspronkelijke plan om 50.000 hennen te gaan opfokken aan. Met de bank was de jonge ondernemer er vrij snel uit. „Het voordeel is dat ik nog jong ben en nog ruim 40 jaar kan boeren en sinds jongs af aan al mee help met de biologische leghennen op het bedrijf van mijn ouders. Een nadeel is dat ik nog geen ervaring heb in het houden van biologische opfokhennen en nog geen vergelijkingscijfers kan laten zien.”
De opfokkuikens kwamen vrijdag 30 september in de stal. Tijdens het maken van de foto’s op donderdag 6 oktober waren de kuikens precies een week oud. De jonge opfokker strooide wat voer op het kuikenpapier om de kuikens een goede start te geven. Om de opfokkuikens afleiding te bieden pikkerij te voorkomen, plaatst Geitenbeek 1 piksteen per 2.000 opfokhennen en strooit hij luzerne bij gedurende de ronde.
„Na een week zie je de eerste kuikens al op de buizen op de voergoot springen”, vertelt Geijtenbeek. Hij kan de voergoten en plateaus in het verloop van de koppel automatisch omhoog lieren. De drinklijnen kan hij met een handlier omhoog draaien. „Door de opfokhennen op verschillende niveaus voer en water aan te bieden, leren we ze springen. Later in de legstal moeten ze zich ook makkelijk door het (volière)systeem kunnen bewegen.”
Op de betonvloer strooit Geijtenbeek binnenkort houtkrullen. Na 7 dagen mogen de opfokkuikens uit het systeem op de houtkrullen. De opfokker spoelt de drinknippellijnen dagelijks door, zodat er geen biofilm in de leiding komt en de kuikens vers water kunnen drinken. „Zeker in het begin van de ronde is dat belangrijk omdat de kuikens relatief weinig drinken.”
De opfokker kan de stal in vier afdelingen verdelen zodat hij voor meerdere leghennenhouders kan opfokken. Het zeil dat in de lengte midden in de stal hangt, kan hij laten zakken. „Als het moet kan ik de stal ook in 6 of meer afdelingen verdelen, maar dan moet ik die stukken extra afgazen.”
De opfokker werkt met hoogfrequente TL verliching. De buizen hangen in het systeem en kan hij automatisch naar beneden laten hangen als dat nodig is.
In het dak van de stal zitten daglichtramen. „De opfokhennen moeten minimaal 3 procent daglicht hebben. Dat is verplicht”, vertelt Geijtenbeek.
De opfokker koos voor heaters op aardgas.
Geijtenbeek gaat met nokventilatie werken.
De luchtinlaatventielen zitten vrij hoog vanwege de hoogte en inhoud van de stal.
Aan beide zijkanten van de stal bevindt zich een overdekte uitloop.
Geijtenbeek controleert iedere voerlevering door een voermonster in deze zeef te gooien. „De voerstructuur is erg belangrijk. Als een voerlevering afwijkt, neem ik meteen contact op met mijn voerleverancier.”
Zijn biologische zeugen vermaken zich prima in het stro.
Geijtenbeek bouwde zelf een uitloop voor zijn biologische biggen.
Geijtenbeek hielp zelf veel mee met de bouw van de stal. Hij hield geen open dag omdat hij erg druk was met de bouw van de stal. Bovendien had de familie ook nog de hectiek rondom de geboorte van hun zoon.
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.