Brede praktijkmonitoring snavelbehandeling gestart
In maart besloot de Stuurgroep Ingrepen Pluimvee het protocol te vereenvoudigen om meer praktijkcijfers te ontvangen.
Brede praktijkmonitoring
De belangrijkste aanpassing is dat de uitvalcijfers van de koppels legkipppen en vleeskuikenouderdieren geboren tussen 1 januari 2015 tot 1 juni 2017 aan het einde van elke ronde verzameld worden. Jan Vroegindeweij, voorzitter Stuurgroep Ingrepen Pluimvee en directeur broederij Het Anker: Buitendienstmedewerkers van legkuikenbroederijen, opfokorganisaties en vleesfokkerij organisaties verzamelen de gegevens. WUR gaat de cijfers analyseren.Momenteel legt WUR de laatste hand aan het format van de inventarisatie.
Stand anno 2016
In Nederland is het behandelen van snavels per 1 september 2018 verboden. In Belgiis geen verbod aangekondigd. Vanaf 1 augustus 2016 geldt in Duitsland een vrijwillige keuze voor het wel of niet behandelen van snavels. De Duitse kwaliteitsregeling KAT registreert onbehandelde koppels. De laatste maanden stijgt het aantal onbehandelde koppels snel.
De evaluatie in 2017, die in het 2e kwartaal afgerond moet zijn, is een belangrijk punt voor het opmaken van de balans. Met de evaluatie wordt beoordeeld of het verbod op snavelbehandelen per september 2018 mogelijk en verantwoord is.
Kansen voor onbehandelde hennen
Denk niet te licht over het houden van kippen met onbehandelde snavels. Kijk goed naar je kippen, vermijd stress, ga de uitdaging aan en blijf er continue mee bezig." Dat is de boodschap van Jan Vroegindeweij. Elke opfokorganisatie is volop bezig met de uitdaging om onbehandelde hennen te houden. De sector is aan zet. Het houden van onbehandelde hennen is moeilijker. Door goed samen te werken en van elkaar te leren is de kans op een goed resultaat voor legpluimveehouders het grootst.
Aandachtspunten in opfok
Als opfokorganisatie heeft Het Anker ervaring met het houden van onbehandelde hennen in de biologische opfok. Jan Vroegindeweij: Kuikens eerder loslaten zodat ze leren op de bodem te pikken, voerstrategie, luzerne, pikstenen en bezetting zijn aandachtspunten die elke opfokorganisatie aanpakt. Goede communicatie met de legpluimveehouder hoort daar ook bij.
Hij adviseert legpluimveehouders nog alerter te zijn op het gedrag van de kippen, de risicofactoren te verlagen en veel samen te werken met de erfbetreders. Ga regelmatig 10 minuten rustig in de stal zitten om te kijken hoe de kippen op elkaar reageren. Dan zie je of er pikkerij of stress is, zegt Vroegindeweij.