'Kippenslachterijen werkten jarenlang niet volgens hygiëneregels'
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/62/000/kippenslachterij_foto_google.-detail.jpg)
Dat schrijft Omroep Gelderlandna onderzoek van rapporten van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De omroep legde via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) de hand op inspectierapporten van de NVWA. Het gaat om boete- en waarschuwingsrapporten van 2010 tot begin 2015 van 20 Gelderse pluimveeverwerkingsbedrijven.
Een kwart van de 20 bedrijven waarvan Omroep Gelderland de inspectierapporten onderzocht, maakt stelselmatig grote overtredingen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt vaak, maar grijpt niet hard in. Omdat de NVWA de rapporten van de bedrijven onherkenbaar heeft gemaakt, is niet te achterhalen welke van de onderzochte bedrijven de grootste overtredingen maken.
'Toezicht fors aangescherpt'
De NVWA zegt in een reactie dat de overtredingen inderdaad bekend zijn bij de inspectie. De NVWA geeft aan inmiddels volop bezig te zijn met het doorvoeren van verbeteringen.
Het toezicht en de handhaving zijn inmiddels fors aangescherpt. Dit vertaalt zich onder meer al in een reductie van bezoedeld (vervuild, red.) pluimveevlees in de slachthuizen. Ook is met de aangepaste interventiestrategie een verbetering doorgevoerd in de uniforme handhaving: bij gelijksoortige overtredingen wordt op gelijke wijze gereageerd, zegt de woordvoerder van de NVWA.
Hoe welke overtreding nu wordt beboet en hoe hoog de boete is, wil de NVWA niet zeggen. De inspectie geeft verder aan dat de pluimveesector zelf verantwoordelijk is voor de manier van omgaan met het pluimvee en het pluimveevlees. Dit geldt ook voor de veiligheid en kwaliteit van het product.
'Geen voedselveiligheidsprobleem'
Volgens de branchevereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) is er geen voedselveiligheidsprobleem bij de bedrijven. In vergelijking met andere landen werken wij op topniveau. Wij zijn als branche altijd bezig met verbeteringen. Bij slachterijen is dagelijks toezicht, dus de kans dat daar een keer wat gevonden wordt, is groter, zegt algemeen secretaris Peter Vesseur van Nepluvi.
Het onderzoek gaat over een periode van zes jaar waarin zo'n miljard kippen zijn geslacht. Dat er dan een keer wat gevonden wordt, is niet uit te sluiten. Maar het is niet goed als er herhaaldelijk gewaarschuwd wordt. De zaken moeten goed op orde zijn.
Vesseur zegt toe dat hij de uitkomsten van het onderzoek binnenkort in een overleg met kipbedrijven zal bespreken. Volgens hem is het belangrijk dat ook consumenten goed met kip omgaan. Kip is geen steriel product. Pluimvee heeft altijd bacteri, daar waarschuwen we consumenten ook voor op het etiket.
Lees hier de volledige reactie van Nepluvi en lees hier het volledige artikel op de website van Omroep Gelderland.
Tekst: Omroep Gelderland