'Grote kwaliteitsverschillen in nieuwe granenoogst'
Dat stelt nutritionist Rob Nieuwenhuis van voerfabrikant Gijs. Hij zegt dat door de grote kwaliteitsverschillen tussen granen er niet van gemiddelde waarden uitgegaan kan worden. Aangezien granen zon 60 tot 70 procent van het rantsoen uitmaken.
Beoordelen kwaliteit
Dat het op juiste waarde schatten van granen nog niet zo simpel ligt, bleek onlangs tijdens het tweede Varkenscaf georganiseerd door Gijs. Zon 40 varkenshouders kwamen bijeen op het zeugenbedrijf van Marcel en Karin Gerner in Mariheem.
Bij de presentaties op deze avond werd de nadruk gelegd op de het beoordelen van de kwaliteit van granen. Het blijkt dat het hectolitergewicht een matige voorspeller is van de werkelijk voederwaarde. Daarnaast draait het bij het inschatten van de juiste voederwaarde om mr dan alleen het zetmeel, eiwit en ruwe celstof. De verschillende vezelfracties bepalen uiteindelijk waar en hoe een graan wordt afgebroken in de darm en welk effect dit heeft op de darmgezondheid en mest.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Susan Rexwinkel