Boerenbond: 'Vlaamse eierprijzen blijven voorlopig laag'
Dat schrijft de belangenbehartiger in een analyse op haar website. De Vlaamse legsector kampt sinds het voorjaar met structureel lagere prijzen. Tot op vandaag is er geen sprake van een echt verbeterende markt. Dat is het gevolg van de toegenomen productie in de EU, het deels wegvallen van de export naar de VS en de moeilijkere export naar het Midden-Oosten. Het ziet ernaar uit dat de legsector nog wel een tijdje geplaagd zal worden door te lage prijzen, schrijft Boerenbond.
Na de invoering van de Leghennenrichtlijn in 2012 nam het aantal leghennenplaatsen in de EU fors toe. De pluimveehouders die hun stallen moesten ombouwen naar een verrijkte kooi of een scharrelsysteem, hebben hun bedrijf in de meeste gevallen ook uitgebreid, om klaar te zijn voor de toekomst.
Eind 2013 was de EU legstapel al met 4,5 procent gestegen en nadien kwam daar nog nieuwe legcapaciteit bij, onder andere in Polen. Vorig jaar kon de bijgekomen productie nog opgevangen worden door export naar de VS. Door een zware vogelgriepuitbraak werd 15 procent van de leghennenstapel er opgeruimd en er ontstond een groot eiertekort. Sinds begin dit jaar is de productie ginds weer op peil en de import uit Europa wordt sterk afgebouwd.
Export onder druk
Verder staat ook de export van consumptie-eieren in de schaal naar het Midden-Oosten onder druk. Door de uitbreiding van het gewapend conflict is het te onveilig geworden om eieren via de weg naar die regio te brengen. Samen met de verminderde export naar de VS zetten deze eieren druk op de interne Europese markt.
Aan de importzijde komt Oekrae sinds vorig jaar ook in beeld. Hun export naar de EU is de eerste 6 maanden van dit jaar meer dan verdubbeld tot 4.456 ton. Gelukkig is de totale import binnen de EU niet gestegen, doordat India minder eiproducten naar de EU exporteerde.
De komende maanden verwacht men dat de druk op de Europese eiermarken niet zal afnemen, gezien de lichte toename van het aantal opgezette leghennen. Een lichtpuntje is dat de eierconsumptie in de EU toeneemt. Verder hoopt men dat de export weer wat zal aantrekken, geholpen door de lagere eiprijzen.
Soepkipnotering historisch laag
Wie de markten van dichterbij bekijkt, heeft ook gemerkt dat de notering van witte en bruine soepkippen al meer dan een jaar zwaar onder druk staat. De uitgelegde hennen brengen nog slechts een paar centen per kg op. Traditioneel worden deze kippen vooral geporteerd naar West-Afrika.
Enkele landen, waaronder de belangrijkste afzetlanden Nigeria en Oeganda, hebben vorig jaar hun grenzen gesloten voor soepkippen, omdat ze Europa van dumpingpraktijken verdenken. Enkele landen hebben intussen een extra importheffing ingesteld op soepkippen, naar eigen zeggen om hun pluimveehouderij te beschermen.
Structureel overaanbod
Door de belabberde economische toestand in die landen heeft de verarmende bevolking bovendien minder koopkracht, waardoor er ook minder vlees gekocht wordt. Verder maken conflicten in die regio het moeilijk om het pluimveevlees op zijn bestemming te krijgen.
Als gevolg van dat alles is er een structureel overaanbod van soepkippen. Momenteel is de toestand wel iets beter geworden, maar de slachthuizen hebben de afgelopen maanden heel veel soepkippen in de vriezers opgeslagen. Die moeten eerst vermarkt worden vooraleer de noteringen echt kunnen stijgen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Boerenbond
Beeld: Ingrid Zieverink