Voorkomen kun je veel, behandelen is moeilijk
Dat vertelde dierenarts Jeroen Leus van Demetris Diergezondheid op de pluimvee studieavond van P. Bos veevoeders.
Stress uit alle hoeken
Stress bij kippen, zowel met behandelde als onbehandelde snavels, kan omslaan naar agressief gedrag. Jeroen Leus: Als een koppel kippen zich op enig moment niet prettig voelt, kan dat leiden tot pikkerij. Zaak is om de stress te minimaliseren. Bij onbehandelde kippen leidt agressief gedrag heel snel tot veel schade. Stress komt uit alle hoeken: klimaat, gezondheid, opfok, huisvesting. Bij onbehandelde hennen is het nog belangrijker om alles in balans te houden en veiligheden in te bouwen.
Gezondheidsproblemen
Ook gezondheidsproblemen geven stress waardoor meer risico op pikkerij ontstaat. Dit geldt voor alle gezondheidsproblemen, zoals darmstoornissen, parasieten, tekorten en entreacties.
Op de studieavond gaf Jeroen Leus nadere toelichting op de darmstoornissen. Problemen met de voeropname, hoge water-voerverhouding, slecht verenkleed, slechte kleur, matige productie, slechte conditie, veren sabbelen, kadaver leeg eten en slepende uitvallen kunnen symptomen voor darmstoornissen zijn. Snel herkennen voorkomt veel problemen, vertelde Jeroen Leus. In het algemeen kan de darm op elke schommeling heftig reageren. Rust, regelmaat en voer kan oplossingen bieden. Leus adviseert om eerst de prikkel weg te nemen, dan herstellen en aanvullen. Ziekte voorkomen is beter en goedkoper dan genezen.
Leus raadt pluimveehouders aan om eens te kijken op www.henhub.eu/fp/. Een site met veel informatie over pikkerij en hoe daarmee om te gaan.