Video: Jörgen Raymann: ‘Probeer eens zelf een kip te slachten’
Of Nederlanders ook werkelijk overgaan tot het slachten van kip en het daarna eten van de hele kip, bijvoorbeeld de pootjes (een delicatesse volgens Raymann) is de vraag. Wie de gepassioneerde Raymann over kip aan het woord hoort, zal in ieder geval de overweging maken.
Alle onderdelen
Raymann vertelde over de lessen op zijn vroegere school in Suriname. Hij leerde er alle onderdelen van de kip door kennen. En over zijn eigen kip die tijdens een verjaardag werd genuttigd. Aan de aanwezigen bracht hij over wat er komt kijken bij het slachten van een kip en en passant gaf hij het geheim van zijn lekkerste barbecuegerecht prijs (video). In een interview geeft hij aan welke onderdelen van de kip je kunt eten (video).
Kipconsumptie
De cijfers over de kipconsumptie laten zien dat steeds meer Nederlanders de reguliere kip verruilen voor andere kipconcepten. In 2014 was het aandeel gangbare kipproducten nog 83,1 procent, in 2015 was dit gedaald naar 69,6 procent. Het aantal nieuwe kipconcepten, zoals beter leven etc., steeg van 1,9 procent in 2014 naar 13,7 procent in 2015. De omzet van biologische kippen is met zon 3 procent geen harde groeier. Scharrelkippen daarentegen nemen in aantal toe (13,6 procent in 2015).
Antibiotica
Tijdens de bijeenkomst ging Nepluvi-bestuursvoorzitter Gert-Jan Oplaat nog in op het terugdringen van antibiotica in de vleeskuikensector. Sinds de invoering van de regelgeving die het antibioticagebruik beperkt in 2009, is het gebruik met 71 procent gedaald. Daarmee doen we het erg goed ten opzichte van andere sectoren en het buitenland. Met een een plan van aanpak wil de sector een nog grotere reductie voor elkaar krijgen.