Invloed van fokkerij op pikkerij
Al een aantal jaar is Wageningen University & Research bezig om methodes te ontwikkelen om uitval door pikkerij bij leghennen te verminderen. Pikkerij is een multifactorieel probleem. Of, en in hoeverre er pikkerij optreedt in een koppel hangt van verschillende factoren af, zoals de opfok, voeding, lichtintensiteit en groepsgrootte. Dat zegt WUR-onderzoeker Esther Ellen, die sinds 2004 onderzoek doet naar fokkerij in de legsector en de workshop Fokkerij en leghennen verzorgt.
Binnen het Animal Breeding and Genomics Centre, waarin Ellen werkzaam is, kijken ze of ze met behulp van fokkerij uitval door kannibalisme tegen kunnen gaan. De historische fokkerijmethodes richtten zich voornamelijk op individuele prestatie. Hierbij worden hennen en hanen geselecteerd op basis van hun eigen prestatie of op basis van nakomelingen. Dit heeft er toe geleid dat veel kenmerken verbeterd zijn, zoals productie, ei kwaliteit, enzovoorts.
Gedrag van groepsgenoten
Verenpikken is echter een kenmerk dat afhangt van het gedrag van groepsgenoten, vertelt Ellen. Dus of een dier dood gaat door verenpikken hangt niet alleen af van zijn eigen erfelijke aanleg, maar ook van de erfelijke aanleg van zijn groepsgenoten.
Uit onderzoek van Ellen en collegas blijkt dat het belangrijk is om een selectiemethode te gebruiken waarbij de groepsprestatie meegenomen wordt. Hierbij is het van belang dat fokkerij organisaties onbehandelde hennen in familiegroepen huisvesten.Sinds een aantal jaar wordt dit door de legfokkerij organisaties in hun fokprogramma meegenomen.
Erfelijke aanleg
Verder blijkt uit gezamenlijk onderzoek van WUR en ISA dat er grote verschillen tussen dieren zijn in erfelijke aanleg voor pikkerij, zowel in zuivere lijnen als in eindproducten. Als de snavels niet behandeld worden is in veel lijnen de erfelijke spreiding in levensduur groter dan een maand.
Deze spreiding in levensduur wordt voor ongeveer 67 procent verklaard door het pikgedrag van groepsgenoten. Samengevat zijn er goede mogelijkheden om uitval door pikkerij met behulp van fokkerij terug te dringen. Wel blijft een goed management van belang om pikkerij te voorkomen, benadrukt Ellen.
Tijdens haar presentatie op woensdagavond 21 september vertelt ze de aanwezigen over de selectie methode waarbij ook het effect van groepsgenoten wordt meegenomen. Ook gaat de onderzoeker in op de resultaten van experimenten van WUR met deze selectie methode.
Praktijkverhaal leghennenhouder Roy Tomesen
De thema-avond Fokkerij begint om 19.00 uur met de workshop Fokkerij en leghennen. Daarna is het tijd voor het praktijkverhaal van leghennenhouder Roy Tomesen. Om 21.00 uur start het laatste officie onderdeel van de thema-avond met de stellingencarrousel.
Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pluimveeweb gaan verschillende in fokkerij gespecialiseerde bedrijven in gesprek met de bezoekers. Aanwezig zijn: Hendrix Genetics en Verbeek Broederij en Opfok.
Avondprogramma:
18.45 - 19.00 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.00 - 20.00 uur: Workshop Fokkerij en leghennen
20.00 - 21.00 uur: Presentatie door leghennenhouder Roy Tomesen
21.00 - 22.00 uur: Stellingencarrousel
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje
De Pluimveeweb thema-avond Fokkerij voor de legsector is woensdagavond 21 september bij PTC+, Barnseweg 3, 3771 RN in Barneveld. De toegang voor pluimveehouders is gratis.Aanmelden kan hier.