'Verentest kan zelfs antibioticagebruik van vorige koppel aantonen'
Pluimveedierenarts Gerwin Bouwhuis van het Gezondheidscentrum voor Pluimvee raadt pluimveehouders daarom aan om de drinkwaterlijnen, tanks of medicijnmixer na iedere koppel goed te reinigen en ontsmetten met bijvoorbeeld een middel op basis van waterstofperoxide / perazijnzuur.
Het is mogelijk dat een antibioticum van de vorige koppel in de biofilm achter is gebleven en deze met een behandeling met zuur vrij komt. Bij een behandeling van vleeskuikens met doxycycline kan dit bijvoorbeeld gebeuren, zegt Bouwhuis.
De verentest - waarmee residuen (resten) van antibiotica in veren worden vastgesteld - wijst in zon geval uit dat er antibiotica is ingezet, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval hoeft te zijn.
Meer fouten in VKIs buitenlandse koppels
De NVWA gebruikt de test om op slachterijen steeksproefgewijs te controleren of VKI-forumlieren naar waarheid zijn ingevuld. Eerder dit jaar controleerde de NVWA alle aangeleverde koppels bij slachterijen. Daaruit bleek destijds dat 12 vleeskuikenhouders antibioticagebruik niet gemeld hadden. Zij kregen hiervoor een boete.
Uit controles bleek dat buitenlandse vleeskuikenhouders de VKIs minder nauwkeurig invullen dan hun Nederlandse collegas. Bouwhuis raadt vleeskuikenhouders aan om deze altijd naar waarheid in te vullen, omdat de kwaliteit van pluimveevlees nooit ter discussie mag staan.
Wanneer antibioticum is verstrekt
De NVWA verzamelt veren in de slachterij. Aan de hand van de plaats van het antibioticum in de veer kan vastgesteld worden wanneer het antibioticum aan de dieren is verstrekt. Deze veren worden namelijk in vijf delen verdeeld.
Wanneer er bijvoorbeeld antibioticum in de punt van de veer zit - die in de eerste levensweek is ontstaan - dan is dit antibioticum in de eerste levensweek toegediend, legt Bouwhuis uit. Op die manier komt elk deel van de veer met een bepaalde levensweek overeen.
Dankzij de test kan de NVWA het gehalte aan antibiotica in picogram (n miljoenste deel van een microgram) vaststellen. Verder is het volgens de dierenarts niet uit te sluiten dat antibiotica van moederdieren via het ei in het eendagskuiken terecht kunnen komen. Het gehalte en de plaats van het antibioticum in de veer kunnen de herkomst en de mogelijke toedieningswijze aangeven.