Consument kiest steeds vaker voor kippendij als vervanger kipfilet

Nederlanders laten kipfilet steeds vaker links liggen en kiezen voor ander kippenvlees. Supermarktketens leggen steeds meer kippendijen in de schappen en proberen met aanbiedingen en nieuwe recepten de verkoop van kippendij of kippenbout te stimuleren.
Verdubbeld
Producenten, milieuorganisaties en supermarkten vinden dat consumenten meer delen van de kip moeten gebruiken. Supermarktketens Jumbo en Albert Heijn, samen goed voor ruim de helft van de verkoop van kip, zijn dit jaar overgestapt naar de tragere groeiende kip. Dit jaar is de verkoop van die 'nieuwe' delen van de kip volgens producenten meer dan verdubbeld. Kipfilet blijft wel het meest verkochte stukje vlees.
Import
Nederlanders zijn al jaren verknocht aan kipfilet. Andere delen van de kip worden vaak geporteerd. Aan de andere kant importeren we ook veel kip. Dan gaat het vooral om diepvriesproducten, zoals satof broodbeleg, die uit landen als Thailand en Braziliworden gehaald. En dat terwijl er op Nederlandse bodem ruim een half miljard kippen per jaar worden geslacht. Er wordt jaarlijks nog steeds zo'n 520.000 ton kip aangevoerd over zee. Dat vlees gaat vooral naar verwerkers.