LTO/NOP vraagt RVO DGF beschikkingen in te trekken
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/61/349/foto_14_img_0056.-detail.jpg)
Bij ongeveer de helft van de pluimveehouders kloppen de aantallen dieren voor de heffing voor het Diergezondheidsfonds (DGF) niet. In de brief staan veel hogere aantallen dan de pluimveehouders werkelijk hebben gehad, waardoor de DGF heffing ook veel te hoog is.
Om te voorkomen dat RVO.nl wordt overspoeld met bezwaarschriften, hebben we gevraagd de beschikkingen in te trekken en deze in overleg met ons te herzien, zegt LLTB pluimveebeleidsmedewerker Johan van Diepen. RVO.nl en EZ gaan nu kijken of de regels dit toelaten en dit een optie is.
'Wacht met indien bezwaarschrift'
Van Diepen had maandag 15 augustus samen met NOP bestuurders Eric Hubers, Hugo Bens en Theo Coumans overleg met RVO en EZ. Volgende week woensdag 24 augustus is het volgende overleg. Na dat overleg hopen we met nieuws te komen over vervolgstappen. Tot die tijd raden we pluimveehouders te wachten met het indienen van een pro forma bezwaarschift, vertelt Van Diepen.
Pluimveehouders moeten in Mijn Avined goed controleren of de dieraantallen en aan- en afvoergegevens vanaf 2013 kloppen, adviseert Van Diepen. Wij hebben het ministerie verzocht om de DGF beschikkingen te baseren om de aan- en afvoeraantallen in Mijn Avined.
Standaard omloopsnelheden
RVO heeft bij de berekening van het gemiddeld aantal dieren gerekend met standaard omloopsnelheden omdat niet van alle koppels in het Kipsysteem een afvoerdatum bekend was, vertelt Van Diepen.
Doordat het aantal opgezette dieren en de opzetdatum wel geregistreerd zijn, kan het voorkomen dat door het ontbreken van de afvoerdatum en werken met een standaard omloopsneldheid op papier een koppel nog niet is afgevoerd en wel nieuwe dieren zijn aangevoerd. Dit zorgt voor een verdubbeling van het aantal dierdagen en daarmee een verhoging van de Diergezondheidsheffing.
Pluimveehouders hebben in de eerste week van augustus definitieve beschikkingen van de DGF-heffing over 2015 van RVO ontvangen. Pluimveehouders moeten binnen zes weken bezwaar maken tegen de DGF heffing.