'Sancties vanwege te hoge voetzoollaesies terecht'
Het college deed uitspraak in een zaak waarbij de maximale gemiddelde voetzoollaesie-score van 120 punten in 2013 door een bedrijf ruimschoots was overschreden. Volgens de rechter kan de beoordeling en toekenning van punten bij de slachterij de rechterlijke toets doorstaan. De overschrijding van de norm kan de vleeskuikenhouder worden toegerekend, meldt Agriholland.
In het jaar 2013 hield de pluimveehouder in een stal vleeskuikens met de maximaal toegestane bezettingsdichtheid van 42 kilogram per m2. De gemiddelde score uit die stal aan voetzoollaesies van in 2013 opgezette en afgevoerde kuikens bedroeg 155 punten. Deze mocht maximaal 120 bedragen. Het betekende dat de vleeskuikenhouder een verbeterplan moest opstellen om ervoor te zorgen dat het aantal voetzoollaesies wordt teruggedrongen en dat de bezettingsdichtheid in de stal gedurende de rest van het kalenderjaar moest worden verlaagd tot ten hoogste 39 kilogram per m2.
Bezwaar vleeskuikenhouder afgewezen
De vleeskuikenhouder maakte bezwaar tegen het verlagen van de bezettingsgraad in de stal. Toen dat bezwaar werd afgewezen spande hij een zaak aan bij het CBb. Volgens hem zijn de gegevens die tot het opleggen van de maatregel hebben geleid onvoldoende betrouwbaar. De bij de slachterij gehanteerde methodiek laat ruimte voor fouten, waardoor er te hoge scores voor voetzoollaesies kunnen worden toegekend. Het CBb verklaart het beroep echter ongegrond.
Meer informatie is te vinden in devolledige uitspraakvan het CBb.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Agriholland
Beeld: Agrio archief, Ellen Meinen