‘Aantallen DGF heffing klopt niks van’
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/61/228/leghennen8.-detail.jpg)
Dat zeggen Hugo Bens en Theo Coumans van LTO/NOP. Ik heb afgelopen woensdag een kleine inventarisatie gedaan en bij de helft van de pluimveehouders klopte het aantal niet, vertelt Bens.
Ook op ons eigen leghennenbedrijf heb ik een afwijking in aantallen van ongeveer 10 procent geconstateerd. Daarnaast hebben wij onze kippen opgezet in 2014, deze zouden dus verrekend moeten worden, maar dat is niet gebeurd.
Een bijkomend probleem is volgens Bens dat er geen berekening is toegezonden. In de brief stond alleen het aantal dieren, bedrag per eenheid en het totaal bedrag.
Afwijkingen op alle kalkoenbedrijven
Bij kalkoenbedrijven zijn de afwijkingen op bijna alle bedrijven geconstateerd, zegt Theo Coumans voorzitter van de kring kalkoenenhouders van LTO//NOP. Ik sprak een kalkoenhouder die volgens de brief van het DGF twee keer zoveel dieren had dan zijn opzetcapaciteit is. Daar klopt dus niks van.
Volgens Coumans kloppen de bedragen per diercategorie. Maar doordat de dieraantallen op de DGF formulieren niet kloppen, krijg je fors afwijkende bedragen.
Coumans heeft al gebeld met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die verantwoordelijk is voor de DGF heffing. RVO zegt dat ze de aantallen van Avined hebben. Maar in Avined staan wel de juiste aantallen. RVO heeft er een berekening op los gelaten die niet klopt.
Binnen 6 weken bezwaar indienen
Als LTO/NOP gaan we in gesprek met RVO en hopen we dat RVO de verkeerde berekening methodes wil aanpassen en dus nieuwe beschikkingen wil versturen waarop de juiste aantallen staan. Maar ik weet niet hoe lang dat gaat duren. Terwijl er binnen zes weken wel een bezwaar ingediend moet worden.
Daarom raad ik pluimveehouders aan om als deze zes weken termijn nadert in ieder geval een pro forma bezwaarschrift in te dienen. Hierin zullen wij als LTO/NOP ondersteuning bieden. Maar hopelijk wil RVO op korte termijn in gesprek en komen tot een eenvoudige oplossing.